Ουίσκι: Ο δρόμος της απόλαυσης


IMG_6863

Oυίσκι λέμε σήμερα μια ευρεία κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών που αποστάζονται από τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια.
Αρκετές ποικιλίες παρασκευάζονται από διάφορα δημητριακά, και περιλαμβάνουν: το κριθάρι, τη σίκαλη, τον σίτο, και το καλαμπόκι.

Ardbeg 2

Ardbeg Distillery

Πολλοί οι τρόποι για να προφέρουμε τον «βασιλιά των αποσταγμάτων» και ακόμα περισσότεροι για να το απολαύσουμε αλλά αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές του υποκατηγορίες.

  • Blended Whisky: Μάλλον η πιο γνωστή κατηγορία. Αν έχεις πιει ουίσκι κάποτε στη ζωή σου τότε μάλλον ήταν blend. Πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκε μετά από ανάμειξη (blend) ουίσκι από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά.
  • Single Malt Scotch Whisky: Ουίσκι με ιδιαίτερο χαρακτήρα Σκωτσέζικο το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι.
  • Irish Whiskey: To πρώτο ουίσκι παρασκευάστηκε στην Ιρλανδία, βέβαια εδώ οι Σκωτσέζοι λένε ότι το καλύτερο στη Σκωτία αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα έχουμε χρόνο κάποια άλλη φορά να την αναπτύξουμε, συνήθως πρόκειται για πιο ήπια αποστάγματα τριπλής απόσταξης τα οποία όμως παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στη Σκωτία.
  • American Whiskey: Ιδιαίτερο και αρκετά διαφορετικό από αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Τα Bourbon αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Τα οποία μετά τα αγοράζουν αρκετά αποστακτήρια στη Σκωτία για να παλαιώσουν τα δικά του ουίσκι. Επίσης αρκετά γνωστή κατηγορία είναι και τα Rye που αποτελούνται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη.
  • Japanese Whisky: Εδώ έχουμε ένα νέο trend μια καινούρια μόδα στην Ελλάδα που σιγά σιγά κερδίζει πιστούς και φανατικούς οπαδούς. Παρασκευάζεται και παλαιώνεται όπως και στη Σκωτία, η συνταγή είναι ίδια το μόνο που διαφέρει είναι το νερό και το κλίμα κάτι όμως πολύ σημαντικό για το αποτέλεσμα.

Θα δούμε κατά τη διάρκεια και αρκετές άλλες κατηγοριοποιησεις όπως Blended Scotch Malt Whisky, Cask Strength, Independent bottling κ.λ.π

IMG_6812

Laphroaig Distillery

Ακόμα και στα Σκωτσέζικα Ουίσκι Malt υπάρχουν γεωγραφικές κατηγορίες όσον αφορά κάποια κοινά χαρακτηριστικά γεύσεις όπως Highland, Speyside, Islay, Campbeltown, Lowland κ.λ.π
Εμείς όμως δεν χρειάζεται να χαθούμε στη μετάφραση αλλά να επικεντρωθούμε στη γεύση. Να προσπαθήσουμε ναι ικανοποιήσουμε τις αισθήσεις μας γιατί το ουίσκι δεν το πίνεις μόνο αλλά και το μυρίζεις, το βλέπεις, το νιώθεις γενικότερα. Δεν το ονόμασαν τυχαία το νερό της ζωής.

Picture 040

Whisky is waiting…

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου στο Giannis Whisky & Travel θα ήθελα να επισημάνω ότι μπορεί να συζητήσουμε κατά καιρούς για το αν είναι καλό να πίνεις σκέτο, με νερό, με πάγο, με κοκα κόλα, με σόδα κ.λ.π. Σε όποιον γευσιγνώστη έχω κάνει αυτή την ερώτηση έχω πάρει και διαφορετική απάντηση π.χ θα πρέπει να ρίξεις δύο σταγόνες νερού στη θερμοκρασία δωματίου για να αναδυθούν τα αρώματα και κάτι τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα αλλάζει το ουίσκι αν του βάλεις κάτι μέσα, οπότε έχει να κάνει με το γεύση αρέσει στον καθένα ξεχωριστά.

Ίσως κάτι που έχω συγκρατήσει για αυτό το θέμα είναι ότι ‘’εμείς εμφιαλώνουμε το ουίσκι έτσι όπως θεωρούμε ότι θα έπρεπε να πίνεται… αν το θέλαμε πιο νερωμένο θα το νερώναμε και μετά θα το βάζαμε στο μπουκάλι. Αλλά και πάλι είναι θέμα το τι αρέσει στον τελικό καταναλωτή’’ ταδε έφη ο ξεναγός μας στο Oban Distillery (ένα αποστακτήριο στα Western Highlands) και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Picture 034

The Royal Mcgregor

Και κάτι τελευταίο…

Το ουίσκι εδώ στην Ελλάδα το έχουμε συνδυάσει με φιστίκια και πατατάκια. Όχι ότι έχω τίποτα με τα πατροπαράδοτα ξηροκάρπια αλλά αν συνδυάσεις το καλό Malt Whisky με ένα σωστό συνοδευτικά τότε θα απογειώσεις την γευστική σου εμπειρία στα ύψη. Να λοιπόν μερικά συνοδευτικά μέχρι να αρχίσω να σου προτείνω μέσα από το Giannis Whisky & Travel ολόκληρες συνταγές 😉
Λοιπόν για αρχή: Οτιδήποτε καπνιστό και ελαφρά λιπαρό Picture 100δένει υπέροχα με το ουίσκι.

Tα ψαγμένα bars δεν συνοδεύουν το ουίσκι με ξηρούς καρπούς, αλλά με αλμυρά, παλαιωμένα τυριά, όπως  παρμεζάνα ή όσα ανήκουν στην κατηγορία «blue cheese», όπως το ροκφόρ ή το στίλτον.

Και τέλος το πορτοκάλι ταιριάζει σε όλες του τις εκφάνσεις με το ουίσκι. Το ίδιο και η σοκολάτα.

 

 

Όλα αυτά βέβαια θα τα αναλύσουμε σε επόμενα post. Μέχρι τότε… Sláinte ( στην υγεία σας)

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

————————————————————————————————-

Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για ουίσκι που είναι προσωπικές απόψεις του συγγραφέα. Το περιεχόμενό της ιστοσελίδας Giannis Whisky and Travel είναι διαθέσιμο μόνο για ανθρώπους σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την υγεία σας αν δεν πίνετε υπεύθυνα.

 

Stonefield Castle

Stonefield Castle