Γεύσεις χρώματα και αρώματα Laphroaig. Μια γευσιγνωσία στο κέντρο της Αθήνας


The Tasters Club - Laphroaig tasting

Πρέπει να ήταν μέσα του Δεκέμβρη όταν χαζολογώντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε ένα ομολογουμένως καλαίσθητο αφισάκι για μια γευσιγνωσία Laphroaig που θα πραγματοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας. Ομολογώ πως αν και η αρχική μου αντίδραση ήταν να χαμογελάσω μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άρχισε να φυτρώνει μέσα μου ο σπόρος της αμφισβήτησης. Είναι γεγονός πως ότι εμπειρία έχω από γευσιγνωσίες, έχουν πραγματοποιήθει στο εξωτερικό, με την πλειοψηφία αυτών στη Σκωτία.

 

 

Laphroaig Distillery

Laphroaig Distillery

 

Σαν γνήσιος Έλληνας λοιπόν με το που είδα μια εγχώρια προσπάθεια στον χώρο του αγαπημένου μου αποστάγματος ένιωσα γλυκόπικρα συναισθήματα . Ακόμα θυμάμαι τα λόγια φίλων που είχαν πάει σε μια ‘’δήθεν’’ γευσιγνωσία σε γνωστό μαγαζί της πρωτεύσας με παταγώδη αποτυχία.

 

 

CV Distiller Bar

To Bar CV Distiller

Παρ’ όλη την επιφυλακτικότητά μου όμως αποφάσισα να δηλώσω συμμέτοχή ενώ ήδη είχα δοκιμάσει τα περισσότερα από τα Whisky που περιελάβανε η γευσιγνωσία. To event θα γινόταν στο κελάρι του CV Distiller, ένα μπαρ που ξεχωρίζει για την μεγάλη ποικιλία του σε Whisky από όλο τον κόσμο με πολύ καλή φήμη στους φίλους του ‘’βασιλιά των αποσταγμάτων’’.

 

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι το Laphroaig είναι ένα πολύ ιδιαίτερο Islay Whisky με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

 

Είχα την τύχη πριν από ένα χρόνο να επισκεφτώ και το αποστακτήριο που γεννιέται και ωριμάζει αυτό το τόσο ξεχωριστό απόσταγμα. Σε αυτό το πανέμορφο νησάκι της Σκωτίας λοιπόν μεταφερθήκαμε έστω και νοητά τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ημέρα γενεθλίων της συνοδοιπόρου μου στις γευστικές περιπλανήσεις αλλά και στη ζωή, μέσα από τη γευσιγνωσία που οργάνωσε το The Tasters Club.

the tasters club

 

The Tasters Club ονομάζεται ένα club γευσιγνωσίας για τους λάτρεις του καλού αποστάγματος. Ένα πολύ δραστήριο Club που ξεκίνησε από την αγάπη του Γιάννη Μηλιώνη και του Ανδρέα Μπότσαρη για το καλό ποτό.

Διοργανώνει τακτικά γευσιγνωσίες σε επιλεγμένους χώρους, συνεργάζεται με διάφορους προμηθευτές για να εντοπίζει μπουκάλια που είναι δύσκολο να βρεθούν ενώ ψάχνει συνεχώς για νέα και ενδιαφέροντα ποτά. Επίσης, παρέχει στα μέλη του έκπτωση σε επιλεγμένες κάβες.

Αρκετά καλοί λόγοι για να γίνει κάποιος μέλος…
Η ώρα λοιπόν είχε φτάσει και σιγά σιγά είχαν αρχίσει να μαζεύονται τα μέλη και οι φίλοι του Club που θα έπαιρναν μέρος σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο event.

Πάνω στα τραπέζια μας περίμεναν ήδη τα whisky που θα δοκιμάζαμε μαζί με ένα πολύ όμορφο τετράδιο γευσιγνωσίας για να μπορούμε να συμπληρώνουμε τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των αποσταγμάτων που σε λίγη ώρα θα κάνανε κατάληψη στον ουρανίσκο μας.

Θεωρώ ότι είναι εύκολα κατανοητό ότι έχει μεγάλη διαφορά το να πίνεις ένα ποτό στο bar με το να θέλεις να μυηθείς στην υπέροχη διαδικασία του να γευτείς και να αναγνωρίσεις τα αρώματα και τα γευστικά στοιχεία ενός καλού ουίσκι.

Η μυσταγωγική διαδικασία της γευσιγνωσίας είναι ο ελάχιστος φόρος σεβασμού που μπορείς να αποδώσεις σε ένα Whisky που περίμενε καρτερικά τόσα χρόνια μέσα σε ένα βαρέλι για να μπορέσεις εσύ να ανακαλύψεις τον πολύπλοκο χαρακτήρα του.

 

O κ. Πέτρος Χαριζόπουλος

 

Ξεναγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την εκδρομή στη γεύση αυτού του μοναδικού Islay Whisky ήταν ο πολύ γνωστός στο χώρο κ. Πέτρος Χαριζόπουλος. Η εμπειρία αυτού του ανθρώπου και οι αγώνες που έχει δώσει να την ανάπτυξη του αγαπημένου μας Malt Whisky στην Ελλάδα είναι πραγματικά αξιοσημείωτοι…
Η βραδιά όμως άνηκε αποπλεικτικά στο Laphroaig και στην μαγεία του. Τέσσερεις ετικέτες παρελάσαν από μπροστά μας και ένιωθα ότι είμαι κριτής σε καλλιστεία Μις Κόσμος.

Ποτέ δεν έκρυψα την συμπάθεια μου στα γεμάτα τύρφη Whisky. Εδώ μιλάμε για έναν γίγαντα γεύσης.

 

Laphroaig tasting night

 

Η γευσιγνωσία ξεκίνησε με το κάψιμο τύρφης για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να δουν ή μάλλον καλύτερα να μυρίσουν για ποιο λόγο αυτά τα Whisky έχουν αυτό το τόσο ξεχωριστώ άρωμα. Η τύρφη, είναι ένα συμπιεσμένο απομεινάρι της χλωρίδας που βρίσκετε στο έδαφος αυτού του ανεμοδαρμένου νησιού της Σκωτίας και επί χρόνια χρησιμοποιούνταν για να ζεστάνει τα σπίτια. Εξορύσσεται, τεμαχίζεται, στεγνώνει και μετά χρησιμοποιείται από λίγα και συγκεκριμένα αποστακτήρια, έτσι ώστε να δώσει στο ουίσκι τους την καπνιστή του γεύση. Ένα από αυτό είναι και το Laphroaig.

Δεν αργήσαμε να περάσουμε στο κυρίως πιάτο που δεν ήταν άλλο από τη γευστική δοκιμή των αποσταγμάτων που η αναμονή τα έκανε ακόμη πιο ελκυστικά.

Αρχίσαμε με το πολύ ιδιαίτερο Quarter cask.

Ένα non chill filtered whisky που αξίζει να δοκιμαστεί από τους λάτρεις του είδους. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το γεγονός ότι παλαιώνει σε μικρότερα βαρέλια με αποτέλεσμα να παίρνει πιο γρήγορα τα χαρακτηριστικά του βαρελιού στο οποίο αναπαύτηκε. Αυτός πιστεύω ότι ήταν και ο λόγος που προτιμήθηκε από το Select. Αρκετά τραχύ και με σκαμπανεβάσματα στη γεύση. Έντονη η παρουσία θαλασσινού ιωδίου και τύρφης ίσως στο βάθος να υπάρχουν και κάποιοι λεπτοί τόνοι βανίλιας. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος το νεαρό της ηλικίας του χωρίς όμως κάτι τέτοιο να το κάνει ενοχλητικό.

Περάσαμε στο πλέον γνωστό Laphroaig 10.

To Whisky που έκανε το αποστακτήριο γνωστό σε όλο τον κόσμο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι για αυτό το καπνιστό διαμάντι. Γλύκα αλμύρα και τύρφη συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτό το κλασικό drum. ‘H θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις όπως συνηθίζουν να λένε…

Το τρίτο ποτήρι ήταν ο άγνωστος Χ. Μια ανεξάρτητη εμφιάλωση Laphroaig 15 Years Old by Signatory Vintage Sherry Butt.

Πρώτη φορά ερχόμουν σε επαφή με το συγκεκριμένο μπουκάλι αν και έχω ξαναδοκιμάσει εμφιαλώσεις από το συγκεκριμένο ανεξάρτητο εμφιαλωτή. Θα ήταν ψέμα να πω πως δεν ήμουν προκατειλημμένος όταν το δοκίμαζα. Το κλασικό Laphroaig 15 Years Old που έβγαζε κάποτε το αποστακτήριο ήταν ένα Whisky για το Hall of Fame! Κάτι σαν να λέμε Larry Bird ή Michael Jordan… Δυστυχώς κάτω από αυτό το πρίσμα απογοητεύτηκα, χωρίς όμως να είναι μια ανούσια εμφιάλωση. Στοιχεία ξηρών καρπών, δέρμα και βρεγμένο χορτάρι εκτός από τον τυρφώδη χαρακτήρα του συμπληρώνουν ένα ιδιαίτερο πάζλ γεύσης δοσμένο σε 810 φιάλες που κυκλοφορούν στην αγορά και σύντομα θα εξαντληθούν. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε.

Αδιαμφισβήτητα ο αυτοκράτορας της βραδιάς δεν ήταν άλλο από το μαγευτικό Laphroaig 18 Years Old.

Ένα πραγματικά ξεχωριστό Whisky που έχει κατακτήσει με την αξία του μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου… Στη μύτη σου βγάζει ολόκληρη φρούτοσαλάτα (πεπόνι, μπανάνα) καλοπαντρεμένη με ξύλο, λίγο αλατάκι και όσο πρέπει τύρφη. Βελούδινο στον ουρανίσκο με έντονη τη παρουσία κανέλας και πορτοκαλιού. ‘Οσο για την επίγευση βαθιά και απολαυστική. Σαν συνταγή μαγειρικής ακούγεται αλλά πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις συναισθήματα. Αξίζει μέχρι τη τελευταία σταγόνα…

whisky food pairing

 

Η ευχάριστή έκπληξη της βραδιάς ήταν το μοναδικό food paring που πραγματικά απογείωνε αυτές τις τόσο μοναδικές γεύσεις. Αυγοτάραχο από το κύριο Τρικαλινό,που αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ(τι μαθαίνει κανείς) , τυρί Στίλτον, παλαιωμένο τσένταρ, μαύρη σοκολάτα και διάφορα άλλα μεζεδάκια συμπλήρωσαν με το καλύτερο τρόπο αυτό το μαγικό βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 

***Εις το επανιδείν λοιπόν φίλοι!Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη εμπειρία. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και περιμένω με αγωνία για την επόμενη φορά που θα επιβεβαιώσω την παρουσία μου σε κάποιο event του Τhe Tasters Club!

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

..........Share the passion