Ημέρα του Άγιου Πατρικίου: Ξωτικά, τριφύλλια, μπύρες και φυσικά Ιρλανδέζικο Whiskey


Irish flag

 

Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την Ιρλανδία; Καταπράσινες εκτάσεις; μικρά πράσινα ξωτικά να ψάχνουν χρυσό στη άκρη του ουράνιου τόξου; Θορυβώδεις παμπ γεμάτες κόσμο με τη μπύρα να ρέει άφθονη ή μήπως πανέμορφα αποστακτήρια Whiskey δίπλα σε μαγευτικές πηγές τρεχούμενου νερού;

 

Irland
Έφτασε λοιπόν και φέτος η 17η του Μαρτίου. Ημέρα που γιορτάζουν οι Ιρλανδοί και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο το πολιούχο της Ιρλανδίας άγιο Πατρίκιο. Μια γιορτή με παγκόσμιο χαρακτήρα μιας και η συγκεκριμένη ημέρα έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια ωδή στην ιρλανδική μουσική και κουλτούρα. Πράσινες λαοθάλασσες ξεχύνονται στο δρόμο σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ειδικά στην Αμερική, για να εκφράσουν και να μεταδώσουν την αγάπη τους στον Άγιο της Ιρλανδίας. Η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου είναι σήμερα η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες.

 

St Patrick's Day ParadesΤο γεγονός ότι η πρώτη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Αγίου Πατρίκιου δεν έλαβε χώρα στην Ιρλανδία είναι απορίας άξιο. Στις 17 Μαρτίου του 1762 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών βγήκαν στους δρόμους Ιρλανδοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό για να παραλλάσουν και να ξεκινούν κάτι που εμπνέει τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

 

How Irish Are you?

Ο Άγιος Πατρίκιος που το πραγματικό του όνομα ήταν Maewyn Succat δεν είχε καταγωγή από την Ιρλανδία αλλά από τη Σκωτία και εκτιμάται ότι γεννήθηκε μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ. Στην Ιρλανδία έφτασε σαν θύμα απαγωγής, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια. Μετά δραπέτευσε και όταν επέστρεψε στην Ιρλανδία αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να εξαπλώσει τη Χριστιανική θρησκεία, μέχρι τον θάνατό του.

notre dame man
Το τριφύλλι όπως είναι λογικό έχει ξεχωριστή θέση στους εορτασμούς μιας και αποτελεί το εθνικό σύμβολο της χώρας. Σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα.
Η παράδοση θέλει τον Άγιο Πατρίκιο να είναι ο πρώτος παρασκευαστής ουίσκι και να ραίνει μ΄ αυτό τους ινδιάνους που βάφτιζε χριστιανούς. Από τους Ιρλανδούς θεωρείται ως ο πατέρας του ουίσκι.(μεγάλη η χάρη του).
Οι αρχές, όπως βέβαια οφείλουν να κάνουν, παροτρύνουν και φέτος τους συμμετέχοντες στους εορτασμούς να καταναλώσουν αλκοολούχα ποτά «με σύνεση» και όχι υπερβολές μιας και πολλές φορές οι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει το μέτρο κατανάλωσης αλκοόλ με άσχημα δυστυχώς αποτελέσματα.
Irish MonksΤο ιρλανδέζικο ουίσκι έχει ρίζες του στην άφιξη των μοναστικών ταγμάτων, μετά την αποχώρητη των Ρωμαίων από την περιοχή. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το απόσταγμα για θεραπευτικούς σκοπούς και υπάρχουν μάλιστα και γραπτές αποδείξεις ότι η τέχνη της απόσταξης βυνοποιημένου κριθαριού μεταφέρθηκε από την Ιρλανδία στη Σκοτία. Παρ’ όλο λοιπόν που η πιο γνωστή χώρα παραγωγής ουίσκι στον κόσμο είναι η Σκωτία, ο βασιλιάς των αποσταγμάτων ξεκίνησε την πορεία του μέσα στο χρόνο από την Ιρλανδία.
Το ουίσκι καθιερώνεται σαν ποτό πολύ αργότερα μιας και οι θεραπευτικές του ιδιότητες το έκαναν να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία σε αρκετές παρασκευές για πολλά χρόνια, όπως στις σούπες, και αργότερα στον καφέ (Iris coffee) εκτιμώντας τις θερμαντικές ιδιότητες της αλκοόλης στα δύσκολα βόρεια κλίματα.
Το Irish whiskey, σε αντίθεση με τα περισσότερα Scotch whisky ή και άλλα είδη που είναι διπλά αποσταγμένα, έχει υποστεί τριπλή απόσταξη, κάτι που σημαίνει ότι είναι λίγο πιο απαλό στη γεύση και δεν βγάζει αυτή τη τραχύτητα που βγάζουν άλλα ουίσκι. Για να μπορεί ένα απόσταγμα να ονομάζεται «Irish Whiskey», θα πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από ντόπια σιτηρά και να αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Σήμερα στην Ιρλανδία υπάρχουν λίγα αποστακτήρια αλλά με μεγάλο κύκλο εργασιών και πολύ μεράκι στη παραγωγή Whiskey.

Old Bushmills Distillery

Ένα από αυτά, το Old Bushmills είναι το παλιότερο στον κόσμο αφού πήρε άδεια το 1608 αλλά οι πρώτες αποστάξεις χρονολογούνται από το 1276. Κυριότεροι εκπρόσωποι των ιρλανδικών ουίσκι είναι το πασίγνωστο Jameson, το Midleton, το Paddy, το Kilbeggan αλλά φυσικά και το Tullampore D.E.W.

 

Το ιρλανδικό ουίσκι συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να κερδίζει παντού νέους οπαδούς και αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα τότε στις 17 του Μάρτη είναι η καλύτερη ευκαιρία να το κάνετε.

Η Ελλάδα συμμετέχει δυναμικά στον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου είτε είστε λάτρεις του ουίσκι είτε της μπύρας μπορεί να διασκεδάσετε σε Ιρλανδικούς ρυθμούς σε κάποια παμπ της αρεσκείας σας.Bow Bar

Για την συγκεκριμένη μέρα (και όχι μόνο) το Giannis Whisky & Travel μετά από ενδελεχή έλεγχο σας προτείνει τα παρακάτω 7 Ιρλανδέζικα Whiskey.

 

  • Bushmills 21 Year Old Single Malt Irish Whiskey
  • Red Breast 12 Year Old Irish Whiskey
  • Jameson 18 Year Blended Irish Whiskey
  • Greenspot Single Pot Still Irish Whiskey
  • Powers John’s Lane Release 12 Year Old Single Pot Still
  • Knappogue Castle 12 Year Old Single Malt Irish Whiskey
  • Teeling Small Batch Irish Whiskey

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion