Γιατί μας αρέσει να δοκιμάζουμε ουίσκι από ανεξάρτητους εμφιαλωτές;


Murray McDavid Port Ellen 17y

Murray McDavid Port Ellen 17y

Πριν από περίπου 500 χρόνια τη γνώση για τη παραγωγή single malt whisky την είχαν μόνο μερικά μοναστήρια. Έξω από αυτά τα «οχυρά της γνώσης», η παραγωγή του ήταν ένα μυστικό. Η μπύρα παρασκευαζόταν από κριθάρι, αλλά το πώς να δημιουργήσεις το ουίσκι από μπύρα παρέμεινε ένα μυστήριο.

Εκατό χρόνια αργότερα, τα μυστικά άρχισαν να φανερώνονται καθώς δημιουργήθηκαν δειλά δειλά τα πρώτα αποστακτήρια έξω από τα μοναστήρια. Ώσπου το 1700, σχεδόν σε κάθε αγρόκτημα στη Σκωτία, την Ιρλανδία και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, η απόσταξη ουίσκι αποτελούσε καθημερινή ενασχόληση. Δεν υπήρχαν φόροι στο αλκοόλ και έτσι οι αγρότες προσπαθούσαν να μετατρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος του κριθαριού τους σε μετρητά.

Σταθμός στην ιστορία του βασιλιά των αποσταγμάτων ήταν όταν στις ΗΠΑ, ψηφίζεται ένας νόμος δηλώνοντας ότι σε κάθε βαρέλι ουίσκι έπρεπε να επισημαίνεται η χώρα προέλευσης του.

Gordon & MacPhail Rosebank 1990

Gordon & MacPhail Rosebank 1990

 Το 1859, οι Gordon & MacPhail, μια εταιρεία τροφίμων από το Elgin, της Σκωτία, αποφάσισε να αγοράσει malt ουίσκι σε βαρέλια και να τα εμπορεύονται για δικό τους λογαριασμό. Σημαντικά αποστακτήρια malt ουίσκι από τα Speyside, όπως το Macallan και το Mortlach είδαν την κίνηση αυτή με πολύ καλό μάτι και άρχισαν να δίνουν τα βάρέλια τους να εμφιαλώνονται στο Elgin.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Scotch, το Bourbon και οι άλλες κατηγορίες ουίσκι εξασφάλισαν τη θέση τους στην ιστορία.

Στις μέρες μας το ουίσκι γνωρίζει μια πρωτοφανή άνθηση. Καθώς τα παραδοσιακά αποστακτήρια εδραιώνουν ή αυξάνουν το μερίδιο τους στην αγορά και ολοένα περισσότερες χώρες αποφασίζουν να ασχοληθούν επισταμένα με την παραγωγή ουίσκι.

Σε αυτή τη τόσο ανταγωνιστική βιομηχανία (πλέον) οι ανεξάρτητες εμφιαλώσεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου και όχι τυχαία.

 

Οι  Gordon & MacPhail συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να με εντυπωσιάζουν με τις εμφιαλώσεις τους και δεν είναι οι μόνοι. Πολλές εταιρείες ανεξάρτητων εμφιαλώσεων ουίσκι για όλα τα γούστα βρίσκονται εδώ για να τους ανακαλύψετε.

Εκτός από  τους Gordon & MacPhail αρκετά γνωστοί Α.Ε είναι και οι  Duncan Taylor, Cadenhead’s,  Douglas Laing, The Scotch Malt Whisky Society αλλά και Signatory Vintages ο καθένας με τη δική του φιλοσοφία.

Πρόσφατα βέβαια δοκίμασα και το Elements of Islay Lg5 (Lagavulin) και ενθουσιαστικά… αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Elements of Islay Lg 5

Elements of Islay Lg5

Τι πρέπει όμως να γνωρίζει ο κάθε λάτρης του ουίσκι για τους ανεξάρτητους εμφιαλωτές:

 

  • Ανεξάρτητοι Εμφιαλωτές είναι άνθρωποι που αγοράζουν βαρέλια με ουίσκι από ένα αποστακτήριο και αποφασίζουν αυτοί πλέον για το πότε θα γίνει η εμφιάλωση. Για παράδειγμα ένα αποστακτήριο μπορεί να εμφιαλώνει ουίσκι 10 ετών, 12 ετών, 15 ετών στους 40, 43, ή 46 αλκοολικούς βαθμούς. Ο Ανεξάρτητος Εμφιαλωτής μπορεί για παράδειγμα να εμφιαλώσει στα 8, 11 ή 13 έτη και στους 41,7 ή 44,2 αλκοολικούς βαθμούς κ.λ.π. και όλα αυτά με σκοπό να προσεγγίσει υψηλότερες γευστικές αποδόσεις.

 

  • Ανεξάρτητη εμφιάλωση δεν ισούται με καλύτερη ή χειρότερη εμφιάλωση. Υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικοί ανεξάρτητοι εμφιαλωτές αλλά και κάποιοι που είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ποιότητα του αποστακτηρίου που αγοράζει. Αυτό που κάνει συνήθως ένας Α.Ε είναι να αγοράσει ένα βαρέλι από ένα αποστακτήριο και να το αφήσει να ωριμάσει με το δικό του ξεχωριστό στυλ.
Pot Still Invergordon 26y

Pot Still Invergordon 26y

  • Κάποιες ανεξάρτητες εμφιαλώσεις τείνουν να είναι πιο ακριβές και… πιο σπάνιες. Μπορεί να σας φανεί κάπως ακριβό ένα τέτοιο μπουκάλι αλλά μην ξεχνάτε πως δουλεύουν με εξαιρετικά μικρές ποσότητες και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τελείωμα του ουίσκι, χρησιμοποιώντας πολλές φορές διάφορα είδη βαρελιών.Επειδή συνήθως οι παρτίδες που  παράγονται είναι πολύ μικρές τα ουίσκι γίνονται πολλές φορές ανάρπαστα γι’ αυτό αν βρείτε ένα Malt από ανεξάρτητο εμφιαλωτή που το έχετε βάλει στο μάτι, μην διστάσετε και αγοράστε το αμέσως! Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει η τιμή του μετά από καιρό…

 

Gordon & MacPhail St Magdalene 1975

Gordon & MacPhail St Magdalene 1975

  • Οι ανεξάρτητες εμφιαλώσεις συχνά περιέχουν ουίσκι από σπάνια ή κλειστά αποστακτήρια. Δεν είναι παράλογο για ένα αποστακτήριο που κλείνει ή δεν έχει δουλειά να πουλήσει το στοκ του σε έναν Α.Ε. Αυτό τους επιτρέπει να ρευστοποιούν το προϊόν τους και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Α.Ε. Αν σας ενδιαφέρει ένα κλειστό ή ανενεργό αποστακτήριο τότε να ξέρετε πως υπάρχουν αρκετές ανεξάρτητες εμφιαλώσεις στην αγορά, δυστυχώς όμως πολλές από αυτές είναι σε απαγορευτική τιμή.

 

  • Oι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές ενθαρρύνουν τον πειραματισμό στον κόσμο του ουίσκι. Όλοι είμαστε λάτρεις της παράδοσης όμως καλό είναι να δοκιμάζουμε και νέα πράγματα. Εφόσον οι Α.Ε δουλεύουν με πολύ μικρές ποσότητες ουίσκι, τους είναι πιο εύκολο και φθηνό να πειραματίζονται με νέες διαδικασίες, αφού το ρίσκο είναι μικρότερο. Αυτό πολλές φορές μπορεί να δώσει μερικές εκπληκτικές εμφιαλώσεις και ωθεί τα αποστακτήρια να αλλάζουν προς το καλύτερο. Καλή η παράδοση όμως θυμηθείτε πως πριν μερικά χρόνια η ωρίμανση σε βαρέλια μπέρμπον ήταν κάτι άγνωστο.

 

  • Με τους Α.Ε πρέπει να δίνετε έμφαση στις λεπτομέρειες. Οι ετικέτες των Α.Ε περιέχουν πολλές φορές, πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από τις ετικέτες των αποστακτηρίων.Δεν σας λένε μόνο πότε εμφιαλώθηκε ένα ουίσκι ή πόσο αλκοόλ περιέχει, αλλά επίσης σας αναφέρουν το είδος των βαρελιών που έχει ωριμάσει το ουισκι, τον αριθμό των φιαλών που παρήγαγαν και πολλά περισσότερα…

 

The Scotch Malt Whisky Society 26.113 (Clynelish)

The Scotch Malt Whisky Society 26.113 (Clynelish)

Σίγουρα για να απολαύσεις ένα ουίσκι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός αλλά έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να απολαύσεις αυτό που πίνεις αν γνωρίζεις τι είναι αυτό.

Γνωρίζοντας την διαδικασία παραγωγής μιας ανεξάρτητης εμφιάλωσης καθώς και από ποιο αποστακτήριο αγοράζει ένας Α.Ε σίγουρα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ευκολότερα και να ξέρετε τι να περιμένετε από μια ετικέτα ανεξάρτητης εμφιάλωσης.

 

Για αυτό ας ξεφύγουμε από τη λογική του Δαβίδ και του Γολιάθ. Μεγάλες και μικρές εταιρείες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Όσοι αγαπούν αυτό το γευστικό ταξίδι που λέγεται ουίσκι, δεν κοιτάζουν τις φανταχτερές διαφημίσεις.

Μικρά αποστακτήρια θα συνεχίσουν να παράγει εξαιρετικό single malt σε μικρές παρτίδες και πολλά κλειστά αποστακτήρια θα έχουν ακόμα κάποια ξεχασμένα βαρέλια με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.

Οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές θα είναι εκεί για να τις ανακαλύψουν και να μας τις προσφέρουν με το τρόπο που θεωρούν εκείνοι ότι αξίζει να τις δοκιμάσουμε.

 

Παρακάτω παραθέτω ένα πολύ όμορφο Video του PathfinderFood με τον Whisky Expert Πέτρο Χαριζόπουλο* να εξηγεί με το δικό του μοναδικό τρόπο τι είναι οι ανεξάρτητες εμφιαλώσεις και να παρουσιάζει μερικές από αυτές.

 

 

 

 

*Ο Πέτρος, για όποιον δεν γνωρίζει, είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία, αγάπη και ενθουσιασμό για το αγαπημένο μας απόσταγμα…

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion