Το γλωσσάριο του Scotch Whisky: 10 όροι που πρέπει να γνωρίζεις


IMG_8049

Σήμερα θα διευκρινίσουμε κάποιους όρους σχετικούς με την παράγωγη του Σκωτσέζικου  Ουίσκι . Αν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε τα single malt whisky από τα blended τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Ένας μικρός οδηγός με κάποιους όρους που είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε πάνω σε μια ετικέτα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα βασικά.

 

whiskyWhisky

Για να ξέρεις τι σημαίνει Scotch θα πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνει ουίσκι.  Το διάσημο  αυτό ποτό  πήρε το όνομα του από το Γαελικό¨ uisge beatha¨ ή αλλιώς  ¨νερό της ζωής¨.

Βάση  των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου το Σκωτσέζικο ουίσκι παράγεται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών που έχει παλαιώσει για τουλάχιστον 3 χρόνια.

 

 

 

Σκωτσέζικο ουίσκι

Αποστάζεται μόνο στην Σκωτία. Τι κι αν άλλες χώρες παράγουν single malt ουίσκι- μόνο αυτό που παράγεται στην Σκωτία ονομάζεται scotch. Συγκεκριμένα ένα scotch θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές που άλλα ουίσκι δεν πληρούν: θα πρέπει να παράγεται και να παλαιώνει στην Σκωτία, να περιέχει νερό και malted κριθάρι (παρόλο που κάποια scotch περιέχουν και άλλα δημητριακά όπως καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.)

Malt ουίσκι

Έτσι ονομάζεται το ουίσκι που περιέχει μόνο νερό και malted κριθάρι. Κανένα άλλο δημητριακό δεν χρησιμοποιείται κατά την διαδικασία παραγωγής του. Θα πρέπει επίσης να παράγεται σε pot still.

 

Grain ουίσκι

Φτιάχνεται από δημητριακά όπως καλαμπόκι, σιτάρι ή σίκαλη. Μπορεί να περιέχει και malt ουίσκι. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνήθως παράγεται σε column still και θα πρέπει παρομοίως να παλαιώσει για 3 χρόνια τουλάχιστον. Στην Σκωτία αυτό το ουίσκι σπάνια πωλείται, συνήθως χρησιμοποιείται για να αναμειχθεί με malts έτσι ώστε να παραχθεί blend ουίσκι.

 

Age statement

Ένας αριθμός στο μπουκάλι που υποδηλώνει πόσο ετών είναι το νεώτερο ουίσκι που περιέχεται σε αυτό. Κάθε σταγόνα από αυτό το μπουκάλι θα είναι τουλάχιστον της συγκεκριμένης ηλικίας και παλαιότερο αν και πρακτικά το συγκεκριμένο απόσταγμα θα είναι της ηλικίας που αναγράφεται  στο μπουκάλι. Δεν διαθέτουν όλα τα ουίσκι αναφορά ηλικίας δυστυχώς…

Ardbeg 2

Single Malt ουίσκι

Εδώ η λέξη single έχει παρερμηνευτεί. Ένα s.m.w είναι ένα malt ουίσκι που έχει παραχθεί σε ένα αποκλειστικά αποστακτήριο χωρίς απαραίτητα να είναι μιας συγκεκριμένης παρτίδας ή ενός συγκεκριμένου βαρελιού. Μπορεί να περιέχει ουίσκι που έχουν αποσταχθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε διαφορετικές παρτίδες ή ακόμα και διαφορετικές εποχές οπωσδήποτε όμως έχουν αποσταχθεί στο ίδιο αποστακτήριο.

 

Single Grain ουίσκι

Παρόμοια με το s.m.w κάθε s.g.w παράγεται σε ένα αποκλειστικά αποστακτήριο. Η λέξη single εδώ μας παραπλανεί διότι χρησιμοποιούνται συνήθως  παραπάνω από ένας  τύπος δημητριακών. Σπάνια διατίθενται στην αγορά αλλά παραγωγοί όπως η Compass Box αναμειγνύουν grain ουίσκι ούτος ώστε να παράγουν blended ουίσκι όπως το compass Box Hedonism whisky .

 

Blended scotch ουίσκι

Εδώ έχουμε έναν όρο με δύο έννοιες: έναν συνηθισμένο όρο και έναν επίσημο. Συνήθως blend είναι ένα μείγμα ουίσκι . Όταν το αποστακτήριο Glenmorangie ανοίξει πληθώρα βαρελιών 18ετίας με σκοπό να τα εμφιαλώσει τα αναμειγνύει όλα σε μια δεξαμενή προτού τα εμφιαλώσει. Αυτό με τον συνηθισμένο όρο θα μπορούσε να θεωρηθεί blend ουίσκι, με αυτήν την έννοια κάθε scotch είναι blend ουίσκι! Νομικά όμως blend ουίσκι θεωρείται ένα ουίσκι που περιέχει τη μείξη malt και grain ουίσκι όπως το Chivas Regal, το Dewar’s αλλά και το Johnnie Walker.

 

Blended malt ουίσκι

Τώρα περνάμε σε μια ενδιαφέρουσα κατηγορία προϊόντων. Εταιρίες όπως η προαναφερθείσα Compass Box θα πάρουν single malts από διαφορετικά αποστακτήρια και θα τα αναμείξουν ώστε να δημιουργήσουν ένα μοναδικό προϊόν. Το Compass Box Asyla είναι ένα μείγμα soft malts όπου το δικό της Peat Monster είναι -όπως καταδεικνύει το όνομα του- ένα μείγμα των πιο καπνιστών, τυρφωδών malt ουίσκι που παράγει η χώρα.

Blended Grain ουίσκι

Παρόμοια κατηγορία  με τα Blended malt ουίσκι μόνο που προϋποθέτει  blended grain ουίσκι ώστε να παραχθεί ένα μοναδικό προϊόν.

 

 

Αυτά και για σήμερα και μην ξεχνάτε ότι ο λόγος που ακολουθούμε τον βασιλιά των αποσταγμάτων δεν είναι οι λέξεις ή οι αριθμοί.

Κάθε ουρανίσκος έχει τις δικές του απαιτήσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να χαρίσει μια γουλιά από το αγαπημένο σας whisky, πιστέψτε με δεν θα τα βγείτε γραμμένα σε καμία ετικέτα!       

 

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

 

Με πληροφορίες από: drinks.seriouseats.com

..........Share the passion