Μια μέρα στο αποστακτήριο του Ben Nevis


 

Ben Nevis Distillery

Στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της μεγάλης Βρετανίας, το περίφημο Ben Nevis που φτάνει τα 1,346 μέτρα ύψος, βρίσκεται ένα αποστακτήριο ουίσκι που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ξαναπροσδιορίσει τη ταυτότητά του και δεν είναι άλλο από το ομώνυμο Ben Nevis Distillery.

Εύλογα μπορεί να προκύψει η ερώτηση πως και επιλέξαμε να επισκεφτούμε το συγκεκριμένο αποστακτήριο αφού είναι σχεδόν παντελώς άγνωστο στη χώρα μας.

Η απάντηση είναι εύκολη: Όλα τα αποστακτήρια ακόμα και τα πιο μικρά και άγνωστα έχουν κάτι να δώσουν στον επισκέπτη από την μαγεία που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το ουίσκι.

Και για να μην παρεξηγηθώ όταν αναφέρομαι σε μικρά και άγνωστα απόστατκήρια σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στο Ben Nevis το οποίο αριθμεί πολύ μεγάλο όγκο ‘’πιστών οπαδών’’ (ας μου επιτραπεί η έκφραση ) σε όλο το κόσμο.

Fort William

Fort William

Σε απόσταση λίγων λεπτών (με το ταξί) από το κέντρο του γραφικού χωριού Fort William, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, για το μαγευτικό του τοπίο αλλά και τη γραφικότητά που το χαρακτηρίζει,  στα δυτικά Highlands, βρίσκεται αυτό το τόσο ιδιαίτερο αποστακτήριο που περίμενε καρτερικά όσους ταξιδιώτες επιλέξουν να το επισκεφτούν.

Ιδρύθηκε το 1825 από το ” Long John” McDonald , απόγονο ενός ηγεμόνα της δυτικής Σκωτίας και αντλεί το νερό που χρειάζεται από τη Allt a’Mhuilinn που στα Γαελλικά σημαίνει μύλος κοντά στο ρέμα.

Το τοπίο είναι πραγματικά πανέμορφο με το επιβλητικό βουνό να παρέχει ένα εντυπωσιακό φόντο στο αποστακτήριο. Από 1989 το αποστακτήριο ανήκει στoν γιαπωνέζικο κολοσσό Nikka.

Ben Nevis Distillery

Δεν ξέρουμε αν η Nikka αγόρασε το Ben Nevis, λόγω της τοποθεσίας του, ή απλώς λόγω των ισχυρών δεσμών τους με τη Σκωτία αλλά η παρούσα ιδιοκτησία έχει εξασφαλισμένο το μέλλον του αποστακτηρίου από κάθε άποψη.

Την τελευταία δεκαετία, όπως μας είπαν και οι άνθρωποι που συναντήσαμε εκεί, υπάρχει τέτοια σταθερότητα στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει στο Ben Nevis το οποίο έχει παίξει καταλυτικό ρόλο ούτως ώστε να αναβιώσει η φήμη του αποστακτήριου που ομολογουμένως είχε χαθεί με τα χρόνια.

Κατά την είσοδό μας στο αποστακτήριο, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο δρόμο, πήγαμε κατευθείαν στην ρεσεψιόν. Εκεί βρήκαμε έναν υπάλληλο του αποστακτηρίου που μας έκανε παρατήρηση(!) που δεν είχαμε πάρει τηλέφωνο να κάνουμε κράτηση.

Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν…

Αφού τελικά βρήκαμε την άκρη, μας εξήγησαν για τις επιλογές που είχαμε.

Τα distillery tours που ήταν διαθέσιμα ήταν δύο:

Το  Failte Tour που κόστιζε 5 λίρες και μπορούσες να δοκιμάσεις ένα Dram στο τέλος της ξενάγησης και το Tasting Tour που κόστιζε 18 λίρες και περιελάβανε γευστική δοκιμή τριών διαφορετικών  dram.

Tasting Room

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι επιλέξαμε το δεύτερο.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με την προβολή ενός σύντομου βίντεο με την ιστορία του αποστακτηρίου κ.λ.π το οποίο το βρήκα και στο ιντερνετ 🙂

Νομίζω  πως η ποιότητα του συγκεκριμένου βίντεο αποτελούσε μια από τις πολλές παραφωνίες του συγκεκριμένου tour αλλά τι να πεις…

Το αποστακτήριο έχει ετήσια δυναμικότητα των δύο εκατομμυρίων λίτρων.

Pot Steels

Διαθέτει αρκετά μεγάλους άμβυκες , δύο wash stills με χωρητικότητά 25.000 λίτρων και δύο spirit stills με χωρητικότητά 20.000 λίτρα.

Δυστυχώς, τα malting floors στο Ben Nevis όπως και σε πολλά άλλα αποστακτήρια είναι κλειστά, και όλη η βύνη προέρχεται από μεγάλες διεθνείς εταιρείες ζυθοποιίας.

Χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο mash tun από ανοξείδωτο χάλυβα το οποίο αντικατέστησε το παλιό mash tun που ήταν φτιαγμένο από χυτοσίδηρο.

The Ben Nevis

Αυτό όμως είναι πραγματικά μοναδικό εδώ είναι η μαγευτική θέα του βουνού Ben Nevis που σε συνδυασμό με το ομιχλώδες τοπίο σε κάνουν να ξεχνάς όλα τα άλλα.

Όταν τελειώσαμε την ξενάγηση καταλήξαμε στην αίθουσα της γευσιγνωσίας στην οποία βρίσκεται και το εστιατόριο που στεγάζεται μέσα στο αποστακτίριο για τους πεινασμένους ταξιδιώτες.

 

Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι ότι στην Ιαπωνία συγκαταλέγετε μέσα στις 10 πρώτες μάρκες στις πωλήσεις malt ουίσκι.

Η γευσιγνωσία περιελάβανε 3 γευστικές δοκιμές που κάθε μια είχε το δικό της χαρακτήρα.

Ben Nevis tasting

Ξεκινάμε με το Ben Nevis 10 years old που αποτελεί τη πιο γνωστή ετικέτα του αποστακτηρίου. Ένα ουίσκι που ή θα το αντιπαθήσεις ή θα το λατρέψεις. Ένα ουίσκι με Το διακριτικό άρωμα, γεμάτη γεύση, έντονη που στον ουρανίσκο σου βγάζει νότες εσπεριδοειδών και φρεσκοκομμένου καφέ με βανίλια. Έχω την εντύπωση ότι σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται το νεαρό της ηλικίας του και σε γενικές γραμμές η τιμή του είναι καλή για αυτό που σου δίνει αν και δεν νομίζω ότι θα συγκαταλεγόμουνα στους λάτρεις του συγκεκριμένου αποστάγματος.

Περάσαμε στο MacDonald’s Glencoe 8 Year Old. Ένα cask strength blended malt στους 58% αλκοολικούς βαθμούς που προσωπικά το βρήκα να στερείται χαρακτήρα.

Ελαφρύ στη μύτη με μια υπόνοια καπνού να συνυπάρχει μαζί με μέλι. Αρκετά κρεμώδες στο στόμα με έντονη τη παρουσία φρούτων. Το τελείωμα ήταν ευχάριστο αλλά σύντομο.

McDonald's Celebrated Traditional Ben Nevis

McDonald’s Celebrated Traditional Ben Nevis

Ίσως το καλύτερο απόσταγμα που δοκιμάσαμε ήταν το McDonald’s Celebrated Traditional Ben Nevis. Μια εμφιάλωση που κυκλοφόρησε για τον εορτασμό των 185 χρόνων από την ίδρυση του Ben Nevis και που εδώ κατά την ταπεινή μου άποψη μπορείς να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν μιας και η ιδέα ήταν να ξαναδημιουργήσουν ένα ουίσκι με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που είχε το Ben Nevis στα τέλη του 1800 τότε που μεσουρανούσε στην αγορά.

Είναι ένα ουίσκι που υπερβαίνει τις αρχικές σου προσδοκίες. Φλερτάρει να το χαρακτηρίσεις σαν ένα Old School Whisky με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Η βύνη για αυτή την έκδοση προέρχεται από τα Maltings του Port Ellen στο Islay, σε περίπου 35 ppm.

Highlight του συγκεκριμένου dram μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν η μύτη…

Αμύγδαλα, ξηρός καπνός και νότες μελιού δεμένα με το καλύτερο τρόπο. Στον ουρανίσκο βγαίνουν ξηροί καρποί με μια αίσθηση κάπνας και μαύρη σοκολάτα. Το τελείωμα είναι σχετικά μεγαλό με την σοκολάτα να κυριαρχεί.

Κατά γενική ομολογία είναι ένα αρκετά αξιόλογο Highland Whisky που αξίζει να το δοκιμάσεις.

Sláinte!

Ben Nevis Berrels

Θέλω να κλείσω το συγκεκριμένο άρθρο με τα λόγια που μας είπαν οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στο Ben Nevis όταν τους ρωτήσαμε τι είναι αυτό που κάνει το ουίσκι ξεχωριστό.

<<Υπάρχουν κάποιοι που θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι υπάρχει ένα είδος θεϊκού μυστικού, ένα θαυματουργό συστατικό ή κάποια ιδιοφυία πίσω από την κατασκευή του Scotch Whisky.

Εμείς εδώ δεν αναγνωρίζουμε κανένα θαύμα εκτός από αυτό που προκύπτει  όταν η επιστήμη συνδυάζεται αρμονικά με τη φύση. Τα κύρια συστατικά είναι τρία, νερό, κριθάρι μαγιά, και ίσως μια μικρή δόση τύρφης κάποιες φορές. Αλλά το σημαντικότερο είναι το  νερό και στο Ben Nevis είμαστε πολύ τυχεροί που χρησιμοποιούμε μια από της καθαρότερες πηγές. >>

 

 

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

..........Share the passion