9 συναρπαστικά project καινούργιων αποστακτηριών ουίσκι στη Σκωτία


img_8311

 

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει μέσα από το Giannis Whisky and Travel, κάθε αποστακτήριο, κάθε ετικέτα έχει να δώσει κάτι στους λάτρεις του βασιλιά των αποσταγμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την εξερεύνηση νέων και ελπιδοφόρων αποστακτηρίων. Σίγουρα τα πρώτα δείγματα γραφής του WolfBurn, του ξαναγεννημένου λύκου από το Thurso της Σκωτίας, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

 

Wolfburn

 

Βλέπουμε με μεγάλη ευχαρίστηση, τον αριθμό των νέων αποστακτηρίων ουίσκι στην Σκωτία συνεχώς να αυξάνεται.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά, σύμφωνα με το foodanddrink.scotsman.com, στα πιο συναρπαστικά project, πολλά υποσχόμενων αποστακτηρίων ουίσκι, που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Σκωτία.

 

Ξεκινάμε με το αποστακτήριο Clydeside (τοποθεσία: Γλασκόβη, ιδιοκτήτης: Morrison Glasgow Distillers Ltd, χρόνος παράδοσης: Αύγουστος 2017).

clydeside

Πηγή: Scottishconstructionnow

Το νέο σχέδιο για την δημιουργία δεύτερου αποστακτηρίου στην Γλασκόβη (μετά το The Glasgow Distilling Company)θα μετατρέψει το Pump House , το οποίο βρίσκεται κοντά στο Hydro, στο νέο αποστακτήριο Clydeside. Ο Tim Morrison του Morrison Bowmore Distillers και τρέχον ιδιοκτήτης της AD Rattray Scotch Whisky Company ηγείται του σχεδίου μαζί με μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών και η αξίας £10,5 εκ επένδυση σκοπεύει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

 

Συνεχίζουμε με το αποστακτήριο Ardnahoe (τοποθεσία: Islay, ιδιοκτήτης: Hunter Laing & Co., χρόνος παράδοσης: Αρχές του 2018).

ardnahoe

Πηγή: Hunter Laing

Το συγκεκριμένο αποστακτήριο μετά από πολύ κόπο, πήρε τελικά το πράσινο φως από το Argyll and Bute Council ώστε να κτίσει το πρώτο αποστακτήριο, μετά από μία δεκαετία και πλέον στο νησί. Η συγκεκριμένη εταιρία με έδρα την Γλασκόβη ξεκινάει τις εργασίες τον Νοέμβριο στο Ardnahoe στην ΒΑ ακτή του νησιού κοντά στο Port Askaig. Περιμένουμε πως και πως το καινούριο στολίδι του Islay που στα σχέδια του συμπεριλαμβάνεται ένα κέντρο επισκεπτών με καφετέρια , αίθουσα γευσιγνωσίας και κατάστημα με προϊόντα του αποστακτηρίου.

 

Αποστακτήριο Torabhaig (τοποθεσία: Isle of Skye, ιδιοκτήτης: Mossburn Distillers Ltd, χρόνος παράδοσης: Τέλη του 2017).

torabhaig

Πηγή: Simpson and brown

Το νησί που έγινε γνωστό σε όλους τους φίλους του ουίσκι για το Talisker είναι έτοιμο να υποδεχτεί και το δεύτερο του αποστακτήριο. Κάτι το οποίο ανεβάζει το νησί του Skye πλέον πολύ ψηλά στη λίστα μου για το επόμενο ταξίδι στη χώρα των Σκώτων.  Το νέο αποστακτήριο θα το βρούμε σε μια φάρμα του 19ου αιώνα στο Torabhaig στην ΝΑ ακτή του νησιού. Σύμφωνα με την εταιρία που βρίσκεται πίσω από αυτήν την επένδυση αυτό το αποστακτήριο θα κοστίσει κάτι παραπάνω από £5 εκ θα δώσει το πρώτο του απόσταγμα περίπου στα τέλη του 2017.

 

Αποστακτήριο Rassay (τοποθεσία: Isle of Rassay, ιδιοκτήτης: R&D Distillers, χρόνος παράδοσης: Απρίλιος του 2017).

rassay

Πηγη: Urbanrealm

Η κατασκευή του νέου αυτού αποστακτηρίου της Σκοτίας στο νησί του Rassay έχει ήδη ξεκινήσει και η ιδιοκτήτρια εταιρία έχει σκοπό να ξεκινήσει η παραγωγή στις αρχές του Απριλίου του 2017. Η εταιρία πήρε άδεια από το Highland Council τον Φεβρουάριο του 2016 ώστε να χτίσει το πρώτο νόμιμο αποστακτήριο στο απομακρυσμένο αυτό νησί. Στόχος είναι να έχει εμφιαλωθεί το πρώτο single malt από το Rassay το 2020 και προβλέπει να παράγει 150,000 φιάλες σκωτσέζικου ουίσκι ετησίως. Η εταιρία επίσης ευελπιστεί ότι το νέο κέντρο επισκεπτών που θα κτίσει θα φέρει στο νησί 12,000 επισκέπτες τον πρώτο χρόνο.

 

 

 

Αποστακτήριο Drimnin (τοποθεσία: Morvern, Highlands, ιδιοκτήτης: Drimnin Distillery Limited, χρόνος παράδοσης: Αρχές του 2017).

Drimnin distillery

Πηγή: Drimnin estate

Με σχέδια για ένα νέο, μικρό αποστακτήριο μαλτ  Σκωτσέζικου ουίσκι η εταιρία θα χτίσει στα ιστορικά σπίτια μιας φάρμας κοντά στο Drimnin House αφού πάρει έγκριση επένδυσης  από το HIE και από την ένωση  επεξεργασίας τροφίμων, μάρκετινγκ και συνεργασίας ( Food Processing, Marketing and Co-operation grand scheme). Η εταιρία ισχυρίζεται πως το ουίσκι της θα παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια από θραύσματα ξύλου που θα συλλέγονται από δάση που της ανήκουν και ότι ευελπιστεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους.

 

Αποστακτήριο Holyrood Park (τοποθεσία: Εδιμβούργο, ιδιοκτήτης: David Robertson, χρόνος παράδοσης: Αρχές του 2018).

Holyrood park

Πηγή: Urban realm

Τα σχέδια προβλέπουν το πρώτο αποστακτήριο στην καρδιά του Εδιμβούργου εδώ και τουλάχιστον 90 χρόνια. Ένα πρώην κτίριο με μηχανήματα που βρίσκεται στο δρόμο St. Leonard θα μετατραπεί στο αποστακτήριο αλλά και κέντρο επισκεπτών Holyrood Park. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το πρώτο αποστακτήριο single malt ουίσκι του Εδιμβούργου από τότε που έκλεισε το αποστακτήριο Glen Sciennes κατά την δεκαετία του 1920. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν κατά τους επόμενους μήνες ενώ οι πόρτες αναμένεται να ανοίξουν το 2018.

 

Αποστακτήριο The Borders (τοποθεσία: Hawick, ιδιοκτήτης: The Three Stills Company Ltd , χρόνος παράδοσης: Ιούλιος του 2017).

the borders distillery

Πηγή: Scottishconstructionnow

Η εταιρία ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο εξασφάλισε χρηματοδότηση για την δημιουργία νέου αποστακτήριου και κέντρου επισκεπτών αξίας £10 εκ στο Hawick το οποίο θα ονομαστεί The Borders distillery ενώ έχει παραδώσει τα σχέδια της στο SBC (Scottish Borders Council). Στα σχέδια προβλέπεται η δημιουργία υποδοχής επισκεπτών, καταστήματος και καφετέριας στο ισόγειο δίπλα σε δυο μεγάλα βιομηχανικά κτίρια που θα συστεγάσουν τον εξοπλισμό του αποστακτηρίου ενώ ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο και χώρους γευσιγνωσίας. Η εταιρία ευελπιστεί να ξεκινήσουν οι εργασίες στα τέλη του 2016 και στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή τον Ιούλιο του 2017.

 

Αποστακτήριο GlenWyvis (τοποθεσία: Dingwall, ιδιοκτήτης: Glenwyvis Distillery Community Benefit Society , χρόνος παράδοσης: Ιανουάριος του 2017).

glenwyvis

Πηγή: flyingfarmer

Μετά την επιτυχία της πρόσφατης καμπάνιας τους που είχε ως σκοπό την χρηματοδότηση η εταιρία ευελπιστεί να ¨επαναπατρίσει την τέχνη απόσταξης ουίσκι στην περιοχή του Dingwall¨. Οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν αυτόν τον χρόνο με τα πρώτα ουίσκι να παράγονται την βραδιά που είναι αφιερωμένη στον ποιητή Burns στις 25 Ιανουαρίου το 2017.  Η ομάδα ισχυρίζεται πως η φίρμα όχι μόνο θα είναι 100% ιδιόκτητη από την κοινότητα αλλά επίσης το αποστακτήριο θα λειτουργεί εξολοκλήρου με πράσινη ενέργεια.

 

Αποστακτήριο Dornoch (τοποθεσία: Dornoch, ιδιοκτήτης: Dornoch Distillery Company , χρόνος παράδοσης: οσονούπω).

dornoch

Πηγή: Dornoch Distillery(Facebook)

Μετά το πολύ επιτυχημένο τους  ουίσκι μπαρ με έδρα το Dornoch Castle Hotel (δείτε:Απολαμβάνοντας μερικά από τα πιο σπάνια ουσίκι σε ένα κάστρο στο Dornoch.), τα αδέρφια Simon και Phillip Thompson που είχαμε τη τύχη να γνωρίσουμε, αποφάσισαν να επισπεύσουν τα σχέδια τους για την δημιουργία δικού τους αποστακτηρίου το οποίο θα στεγαστεί σε έναν πρώην πυροσβεστικό σταθμό που βρίσκεται κάτω από την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου τους. Μετά την επιτυχία της πρόσφατης καμπάνιας τους που είχε ως σκοπό την χρηματοδότηση η κατασκευή του μικρού τους αποστακτηρίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ευελπιστούν να παράγουν απόσταγμα οσονούπω. Παρόλα αυτά ένα πολύ αποδοτικό καλοκαίρι για το ξενοδοχείο προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση στα σχέδια τους και τώρα η ομάδα ελπίζει να βγει σύντομα στην αγορά με τα αποστάγματα της (τόσο τζιν όσο και ουίσκι).

 

Sláinte λοιπόν φίλοι μου και εν αναμονή όλων αυτών των υπέροχων εμπειριών που το μέλλον μας επιφυλάσσει!

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion