Συλλέγοντας ουίσκι… ευλογία ή κατάρα?


 

img_9401

Κατά γενική ομολογία το malt ουίσκι ζει τις καλύτερες μέρες του. Πολλές φορές έχω μιλήσει με άτομα που είναι χρόνια στη βιομηχανία του ουίσκι και κανείς δεν θυμάται τον κόσμο να ασχολείται με τέτοιο ζήλο για να δοκιμάσει, να μάθει, και να ψαχτεί πάνω στον βασιλιά των αποσταγμάτων όσο σήμερα.

  Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα άτομα να μπαίνουν στη διαδικασία της συλλογής ουίσκι.

Arran Smugglers Series Volume 1 The Illicit Stills

Arran Smugglers Series Volume 1 The Illicit Stills

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν συλλέκτες, αλλά στις μέρες μας το συγκεκριμένο χόμπι έχει γίνει πιο δημοφιλής από ποτέ. Πραγματικά σου ραγίζει η καρδία όταν φτάνεις στην τελευταία σταγόνα του αγαπημένου σου ουίσκι και αυτό το συναίσθημα μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο όταν μιλάμε για ένα σπάνιο ή ακριβό μπουκάλι που ξέρεις ότι δύσκολα θα το ξαναβρείς.

Αυτό το αίσθημα απόγνωσης μπορεί να μετατρέψει κάποιον από απλό πότη σε συλλέκτη ουίσκι…

Whisky Collection

 Γιατί όμως συλλέγουμε και ποιος είναι πραγματικά ο συλλέκτης ουίσκι; Ένας πραγματικός εραστής του αποστάγματος ή ένας συλλέκτης που κυνηγάει απλά μια ετικέτα;

Πολλοί από εμάς είμαστε από την φύση μας συλλέκτες. Αγαπάμε να αποκτούμε, να συσσωρεύουμε και να προσπαθούμε να έχουμε στην κατοχή μας την απόλυτη συλλογή από το αγαπημένο μας ποτό.

Πολλοί συλλέγουν όσες περισσότερες εμφιαλώσεις μπορούν από μονάχα ένα αποστακτήριο ή συγκεκριμένες σειρές εμφιαλώσεων (Τα Flora & Fauna και τα Rare Malts είναι μερικά από πολλά παραδείγματα) ενώ κάποιοι άλλοι συλλέγουν αποκλειστικά εμφιαλώσεις από κλειστά αποστακτήρια. Χωρίς να αποκλείονται και αυτοί που απλά συλλέγουν ότι τους τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον.

Linkwood 26 Rare Malts

Linkwood 26 Rare Malts

Η λίστα με τις κατηγορίες συλλεκτών είναι ατελείωτη και ποτέ δεν ξαφνιάζομαι όταν πέφτω σε συλλέκτη που εξειδικεύεται σε κάτι διαφορετικό, είναι όλες συλλογές και κάποτε αν είναι κάποιος τυχερός η συλλογή του μπορεί να καταλήξει, μια σπουδαία επένδυση εφόσον αυξάνεται η χρηματική αξία της με τα χρόνια.

Μπορεί όμως να διασφαλίσει κανείς πως μια συλλογή ουίσκι θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία με τα χρόνια?

Φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις αλλά αν είναι κάποιος προσεκτικός με τις επιλογές του υπάρχει μια καλή πιθανότητα να βγάλει κέρδος μακροπρόθεσμα. Υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θεωρεί ότι μια φιάλη ουίσκι μπορεί να συγκριθεί με έναν πίνακα ζωγραφικής που με τα χρόνια ανεβαίνει η αξία του. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ζωγράφων που οι τιμές των έργων τους έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το θάνατο τους. Η ιστορία με τα αποστακτήρια δεν διαφέρει και πολύ. Αρκετές εμφιαλώσεις αποστακτηρίων που όσο ήταν ανοιχτά δεν κατάφερναν να βρουν αγοραστές, σήμερα πωλούνται πιο ακριβά και από ένα αυτοκίνητο. (!)

Σίγουρα η ποσότητα των παλαιών (vintage malt) ουίσκι είναι περιορισμένη. Η χωρητικότητα των αποθηκών στα αποστακτήρια είναι περιορισμένη όμως η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται…

Littlemill Royal Wedding 20 Year Old Hart Brothers

Littlemill Royal Wedding 20 Year Old Hart Brothers

Οι αποθήκες των αποστακτηρίων αδειάζουν με τέτοιους ρυθμούς που κάποια αποστακτήρια έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν single cask εκδόσεις (Bowmore 1955,  Macallan 1946,  Ardbeg 1974, κτλ). Αυτές οι εκδόσεις είναι πραγματικά πανάκριβες. Μπορεί να πληρώσει κανείς από 250 έως και 2.500 ευρώ ανά φιάλη. Και εδώ μπαίνουν οι ερωτήσεις: Μα αξίζει τόσα λεφτά μια φιάλη ουίσκι;

 Η τιμή τους θα συνεχίσει να αυξάνεται;  Ή μήπως παράγονται επίτηδες μη επαρκείς ποσότητες  αποσταγμάτων με σκοπό να αυξάνεται η αξία τους;

Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να ανέβει η αξία μιας φιάλης.

Ας είμαστε όμως ψύχραιμοι.

Glen Garioch 30 Year Old 1978 - Vintage Edition

Glen Garioch 30 Year Old 1978 – Vintage Edition

Για κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να συλλέξει από χόμπι, η γνώμη μου είναι ότι καλό θα ήταν να αρχίσει να αναπτύσσει μια συλλογή από ένα συγκεκριμένο τύπο ουίσκι- από μια συγκεκριμένη περιοχή ας πούμε ή ουίσκι από αποστακτήρια που έχουν κλείσει και να αγοράζει το καλύτερο για τα λεφτά που έχει να διαθέσει.

Ποτέ μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ουίσκι, είναι τόσο παθιασμένοι με το αντικείμενο, που με χαρά θα ήταν διατιθέμενοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους για το αντικείμενο.

Steves collectionΗ λογική λέει ότι αν ένα ουίσκι είναι σφραγισμένο και διατηρημένο σε καλές συνθήκες θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια.

Για την ακρίβεια ο διάσημος εξερευνητής Ernest Shackleton εγκατέλειψε μια αποστολή στην Ανταρκτική το 1907. Σε αυτήν την αποστολή υπήρχαν κάποιες φιάλες Mackinlay’s οι οποίες ανακαλύφθηκαν εκατό περίπου χρόνια αργότερα αφού είχαν παραμείνει στους -30 βαθμούς κελσίου. Ανέκαμψαν ( φτιάχτηκαν και ρεπλίκες) έτσι αν διατηρήσετε το ουίσκι σας σε -30 βαθμούς θα διατηρηθεί σίγουρα για 100 χρόνια αποδεδειγμένα! Το κλειδί της σωστής διατήρησης είναι να διατηρείται σε σκοτάδι, σε χαμηλές θερμοκρασίες και μακριά από το οξυγόνο.

 

 

Είναι όμως τελικά το ουίσκι το ποτό των θεών ή των δαιμόνων;

Οι συλλέκτες εμπειριών και όχι ετικετών πάντα έβλεπαν κριτικά αυτούς που στο βωμό του κέρδους έχαναν την εμπειρία ενός πολύ καλού Malt. Πρόσφατα μάλιστα ένας καλός φίλος και συνοδοιπόρος στο δρόμο του malt, μου είπε ότι το ουίσκι λέγεται ποτό γιατί πρέπει να πίνεται όχι να συλλέγεται…

Oban 12 Vintage

Oban 12 Vintage

Πολλοί δε θεωρούν ότι η ανάγκη της συλλογής έδωσε το πάτημα στις εταιρείες για τα limited editions και τις υψηλότερες τιμές τους από τις παραδοσιακές εμφιαλώσεις των αποστακτηριών. Με απλά λόγια κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο τη σπανιότητα μιας φιάλης από τη γεύση της.

H καθαρά προσωπική μου γνώμη είναι ότι η αλήθεια πάντα κρύβεται κάπου στη μέση. Δεν αρνούμαι ότι έχω μια μικρή συλλογή με κλειστές φιάλες στο σπίτι αλλά όλες έχουν επιλεγεί με βάση τα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Ποτέ δεν συλλέγω κάτι πριν το δοκιμάσω. Σίγουρα μια καλύτερη προσέγγιση είναι ότι προτιμώ να τα αποθηκεύω παρά να τα συλλέγω. Ο λόγος που τις κρατάω είναι για ιδιαίτερες περιστάσεις. Νομίζω ότι το σκεπτικό είναι να κρατήσω μια φιάλη που μου αρέσει ούτως ώστε όταν ανέβει η τιμή της σε μερικά χρόνια να έχω και πάλι την δυνατότητα να την καταναλώσω.

Bunnahabhain 12 Year Old Feis Ile 2012

Bunnahabhain 12 Year Old Feis Ile 2012

Ξέρω ότι ποτέ δεν θα καταφέρω να χτίσω μια σοβαρή συλλογή και ούτε κατά διάνοια θα καταφέρω να βγάλω λεφτά από αυτό, γιατί απλούστατα είμαι επιρρεπείς στην αμαρτία και πιστέψτε με δεν υπάρχει πιο όμορφος ήχος από τον ήχο που κάνει ο φελλός (αν δεν σπάσει) από ένα ουίσκι που έχεις κρατήσει για μερικά χρόνια κλειστό πάνω στο ράφι…

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

..........Share the passion