9 πράγματα για το Bourbon Whiskey που δεν γνωρίζετε.


ΠΗΓΗ: kentucky.com

Το Βourbon, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν είναι ότι κι ότι.

Στις περιοχές που λίγο αργότερα θα γίνονταν οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, μέσα από τις γνώσεις των μεταναστών για την παραγωγή ουίσκι, κυρίως των Ιρλανδών, και τη μεγάλη προσφορά σε καλαμπόκι, εξαιτίας της μεγάλης καλλιέργειας,  γεννήθηκε το Βourbon.

Περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής bourbon γίνεται σήμερα στο Kentucky. Να λοιπόν μερικά πράγματα  για το αγαπημένο παιδί της Αμερικής που δεν γνωρίζετε:

 

  1. Όλα τα Βourbon είναι ουίσκι αλλά όχι και το αντίστροφο…

Οι άνθρωποι στο Jim Beam λένε ότι το bourbon είναι κάτι σαν το γλυκύτερο μέρος του ουίσκι, λογικό αφού το καλαμπόκι είναι γλυκό σιτηρό και προκειμένου να ονομαστεί bourbon ένα ουίσκι θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 51 % καλαμπόκι. Τα περισσότερα αποστακτήρια βέβαια χρησιμοποιούν 65-75% καλαμπόκι κατά την διαδικασία παραγωγής του αποστάγματος.

 

  1. Βάση νόμου, το bourbon, θα πρέπει να παλαιώνει σε ολοκαίνουρια απανθρακωμένα βαρέλια λευκής δρυός.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε βαρέλι χρησιμοποιείται μόνο μια φορά και εύλογα αναρωτιέται κανείς που καταλήγουν όλα αυτά τα βαρέλια αφού χρησιμοποιηθούν. Άλλα καταλήγουν στο Μεξικό για να παλαιωθεί τεκίλα, άλλα στην Σκωτία για να παλαιωθεί ουίσκι, άλλα πάλι καταλήγουν σαν αποθηκευτικοί χώροι για την φύλαξη καπνού, καφέ, μπύρας ακόμα και σιροπιού από σφένδαμο.

 

  1. Το Kentucky είναι αρκετά πιο ζεστό απ’ ότι η Σκωτία, γι’ αυτό και το bourbon ωριμάζει πολύ ταχύτερα από ότι το σκωτσέζικο whiskey.

Ένα τετράχρονης ωρίμανσης bourbon ισοδυναμεί με σκωτσέζο 10-12 ετών.

ΠΗΓΗ: affotd.com

  1. Που καταλήγει όλο αυτό το καλαμπόκι και τα λοιπά σιτηρά μετά την διαδικασία παραγωγής του bourbon;

Γνωστό και ως “slop” ή και ως σιτηρά του ποτοποιού (distiller’s grain) όταν ο ίδιος τελειώσει με αυτά κατά την παραγωγική διαδικασία τα αποστέλλει σε φάρμες προκειμένου να ταΐσουν αγελάδες. Τίποτα δεν πετιέται…

 

  1. Κατά την διαδικασία απόσταξης bourbon τίποτα άλλο δεν επιτρέπεται να προσμειχθει πάρα μόνο το νερό.

Έτσι όλα τα αρώματα που προκύπτουν είναι αποτέλεσμα του δρύινου βαρελιού και του περιβάλλοντος που αλληλοεπιδρά με το απόσταγμα. Γι’ αυτό όταν το αποστακτήριο Wild Turkey θέλησε να προσθέσει μέλι στο bourbon που παρήγαγε μετονομάστηκε σε  Wild Turkey Liqueur και αργότερα σε American Honey.

Το Jack Daniels θεωρείται ‘’σχεδόν μπερμπον’’ με μια ειδοποιό διαφορά: το φιλτράρισμα του σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου (charcoal mellowing). Για αυτό και ονομάζεται Tennessee whiskey και όχι bourbon.

  1. Το Bourbon είναι ένα εξολοκλήρου Αμερικάνικο ουίσκι.

Και ενώ το ουίσκι μπορεί να παράγεται παντού από το Brooklyn έως την Σκωτία το κογκρέσο ανακήρυξε το bourbon ως εθνικό ποτό της Αμερικής. Έτσι για να λέγεται ένα ουίσκι bourbon θα πρέπει να παράγεται στην Αμερική. Στην πραγματικότητα όμως όλοι γνωρίζουν ότι περίπου το 95% του αποστάγματος παράγεται στο Kentucky.

 

  1. Στο Kentucky υπάρχουν περισσότερα βαρέλια παρά άνθρωποι.

Για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι στο Buffalo Trace ισχυρίζονται ότι αν σήμερα σταματούσαν την παραγωγή bourbon στο αποστακτήριο τους θα είχαν αρκετό απόθεμα για 20 χρόνια(!)

ΠΗΓΗ: shutterstock.com

  1. Γεωγραφικά η πόλη αυτή βρίσκεται στο κέντρο των Η.Π.Α αλλά θεωρείται περισσότερο μια Πολιτεία του νότου.

Χωρίζεται από την Πολιτεία της Ιντιάνα από έναν ποταμό και από τον δρόμο  Mason Dixon (line). και ενώ οι κάτοικοι της Ιντιάνα θεωρούνται μεσοδυτικοί οι κάτοικοι του Kentucky θεωρούνται νότιοι, και είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους.

 

  1. Εκτός από το γεγονός το Kentucky κατέχει το 95% της παγκόσμιας παραγωγής bourbon η πόλη είναι γνωστή και για άλλα δύο πράγματα.

Το 90% των disco balls (ντισκομπαλών) που παράγονται στις Η.Π.Α, δημιουργούνται στο Kentucky καθώς επίσης η πολιτεία είναι η τρίτη κορυφαία πολιτεία μαζί με την California και το Tennessee στην καλλιέργεια και εξαγωγή κάνναβης.

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

..........Share the passion