Οι 7 μεγαλύτερες  παρανοήσεις σχετικά με το Σκωτσέζικο ουίσκι


 

Σήμερα θα καταρρίψουμε κάποιες από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για το ουίσκι. Έχουν ειπωθεί τόσα για  το εθνικό ποτό της Σκωτίας που θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι. Στις μέρες μας  μια γρήγορη αναζήτηση στη Google θα μας οδηγήσει σε αμέτρητες σελίδες, μπλογκς,  φόρουμ ,  δημοσιεύσεις κοινωνικών δικτύων και γκρουπ αφιερωμένων στο Σκωτσέζικο ουίσκι.

Για την  ακρίβεια υπάρχει τέτοιος όγκος πληροφοριών που αν κάποιος θα ήθελε ένα καλό ουίσκι θα πλημμυρίζονταν από τόση μαζεμένη σοφία άλλων πότων, παραγωγών ή συγγραφέων και παρόλα αυτά  πάντα θα έπεφτε πάνω σε μισές αλήθειες και παρανοήσεις  σχετικά με το ποτό.

Ας  δούμε λοιπόν κάποιες από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις και ας προσπαθήσουμε να τις καταρρίψουμε μια για πάντα.

  1. Το ουίσκι είναι ένα ποτό που απευθύνεται σε πλούσιους μεσήλικες 

Αυτή είναι η χειρότερη από όλες τις παρανοήσεις. Το ουίσκι δεν απευθύνεται σε γέρους άντρες με γκρι γενειάδες και καρό σακάκια που καπνίζουν πούρο σε παλιές δερμάτινες πολυθρόνες σε αντρικές λέσχες.

Το ουίσκι είναι για όλους, είτε είσαι νέος ή γέρος ( όχι φυσικά νεότερος από το κατώτατο νόμιμο όριο ηλικίας της χώρας σου), είτε είσαι  άντρας ή γυναίκα, κάθε σεξουαλικής προτίμησης και φυλής, κάθε θρησκείας και οικονομικής τάξης το ουίσκι είναι για εσένα.

  1. Το ουίσκι δεν είναι γυναικείο σπορ

Αν κάποιος σου πει ότι το ουίσκι δεν είναι γυναικεία υπόθεση απλά δειξ’ του όλες αυτές τις γυναίκες που κάνουν την βιομηχανία του ουίσκι αυτό που είναι σήμερα. Στους χώρους της απόσταξης, στις πωλήσεις, σε ρόλους πρεσβειρών, ως μπλόγγερς, σε κάθε στάδιο δεν θα δυσκολευτείς να βρεις επιτυχημένες γυναίκες που οδηγούν την βιομηχανία μπροστά προς το καλύτερο.

Επίσης να δώσω τα χαιρετίσματά μου σήμερα, ανήμερα της μέρας της γυναίκας στο The Pot Stills Whisky Girls Club!

 

  1. Πρέπει να προσθέτεις νερό/ να πίνεις το ποτό σου με πάγο/ να το αναμειγνύεις με σόδα

Άλλη μια παρανόηση είναι ότι υπάρχει στάνταρ τρόπος να απολαύσει κάποιος το ποτό του. Όπως το ίδιο το ουίσκι  διαφέρει έτσι και κάθε άνθρωπος  που το πίνει όπως το προτιμά. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα.  Έτσι το να απολαμβάνεις το ουίσκι σου με πάγο μπορεί να ακούγεται ωραίο όμως πρέπει να γνωρίζεις τι κάνει στο ποτό σου ο πάγος. Μην ακούς κανένα για το πώς πρέπει να πίνεις το ουίσκι σου, το πλήρωσες άρα είναι δική σου απόφαση, απόλαυσε το όπως σου αρέσει.  Απλά να έχεις κατά νου σου τα εξής:

Προσθέτοντας  πάγο στο ουίσκι σου θα αλλοιώσεις  την γεύση του, αν αυτός είναι ο σκοπός σου τότε προχώρα.

Προσθέτοντας μια σταγόνα νερό σε κάποια ουίσκι αναδεικνύεις τα αρώματα τους , σε άλλα όμως ελαφρύτερα μια σταγόνα νερού μπορεί να τα υποβαθμίσει γευστικά.

Το να προσθέσει κανείς  οποιοδήποτε αναψυκτικό, χυμό, σόδα ή τόνικ  είναι προσωπική επιλογή όμως βάλτε στο μυαλό σας  πως τα περισσότερα single malts τα έχουν περιποιηθεί με πολύ αγάπη για τουλάχιστον 10 έτη πριν καταλήξουν στο ποτήρι σας και είναι λίγο άδικο να τους προσθέσετε κάποιο αναψυκτικό. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κάποιο μικρότερης αξίας blend ουίσκι αλλά και πάλι αυτό είναι ξεκάθαρα επιλογή σας.

  1. Οι γευσιγνωστικές σημειώσεις του ουίσκι, σας εξηγούν πως ακριβώς θα είναι η γεύση του

Ξανά όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός έτσι και κάθε παλέτα. Κάθε άνθρωπος  έχει δοκιμάσει διαφορετικά φαγητά, έχει γευτεί διαφορετικές γεύσεις έτσι λοιπόν όταν θα δοκιμάσει κάποιο ουίσκι θα μεταφράσει το κάθε άρωμα με διαφορετικό τρόπο.

Μην ανησυχείτε λοιπόν αν αυτό που γεύεστε είναι διαφορετικό από τις νότες του ποτού, είναι απόλυτα φυσιολογικό, απλά χρησιμοποιήστε τις γευστικές νότες του σαν οδηγό.

 

  1. Τα μεγαλύτερης ηλικίας ουίσκι είναι πάντα καλύτερα από τα νεότερα

Μια από τις παλαιότερες παρανοήσεις σχετικά με το ποτό.  Παρόλο που αυτός ο μύθος κρύβει μέσα του και ένα κομμάτι αλήθειας δεν θα διαφωνήσουμε στο ότι ένα 40αρι ουίσκι  δεν είναι πάντα καλύτερο από ένα 10αρι του ιδίου αποστακτηρίου. Κάποια ουίσκι επωφελούνται της μικρής παραμονής τους στο βαρέλι ενώ άλλα παλαιότερα υστερούν λόγω της υπερβολικής τους ωρίμανσης.

Ευτυχώς στην βιομηχανία του ουίσκι έχουν καταλάβει πως υπάρχουν κάποια υπέροχα νεοτέρα ουίσκι στην αγορά.

 

  1. Η ηλικία του ουίσκι υπαγορεύει την τιμή του

Σύμφωνα με τις οικονομικές θεωρίες όσο σπανιότερο ένα αγαθό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τιμή του αλλά εξαιτίας της συσχέτισης ηλικίας και σπανιότητας στην βιομηχανία του ουίσκι οι περισσότεροι υποθέτουν ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας ουίσκι θα είναι και ακριβότερα. Αυτό δεν ισχύει πάντα και κάποιες φορές θα βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα νεώτερο ουίσκι από περιορισμένες εκδόσεις ή αποστακτήρια που έχουν κλείσει τα οποία είναι ακριβότερα από άλλα μεγαλύτερης ηλικίας.

  1. Όλα τα ουίσκι έχουν την ίδια γεύση

Σίγουρα η πιο περίεργη παρανόηση. Δηλαδή αρκεί  κάποιος να μυρίσει ένα Laphroaig και ένα Auchentoshan Three Wood για να καταλάβει την διαφορά. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα γεύσεων από απαλές, ελαφριές, φρουτώδεις  γεύσεις σε γεύσεις με αρώματα ξηρών καρπών, ξύλου, αλατιού και τύρφης. Μια από τις μεγαλύτερες απολάυσεις στο να πίνει κάποιος Σκωτσέζικο ουίσκι είναι η χαρά της ανακάλυψης μιας νέας γεύσης και η χαρά να διαπιστώνει κανείς πως κάθε παράγοντας στην διαδικασία παραγωγής του ουίσκι επηρεάζει το ποτό. Από την περιοχή που προέρχεται , την επιλογή της τύρφης ή του ξύλου του βαρελιού που ωριμάζει  μέχρι την ηλικία του, το εύρος του γευστικού προφίλ αυτού του σύνθετου ποτού είναι στα αλήθεια τεράστιο.

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion