Μια μέρα στο αποστακτήριο του Edradour.


 

Όσες φορές και αν πάω Σκωτία δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Ακόμα μια φορά λοιπόν αποφάσισα να μαζέψω τα πράγματά μου και να κάνω αυτό το ταξίδι στην πανέμορφη χώρα που νιώθω χωρίς υπερβολές σαν δεύτερη πατρίδα μου. Τα εισιτήρια κόστισαν 130 ευρώ, με επιστροφή από Αθήνα – Εδιμβούργο με την easyjet και σε περίπου τέσσερις ώρες βρισκόμουν στην μαγευτική Σκωτία.

Συνήθως μετακινούμαι με συγκοινωνία αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά καθώς είχα κανονίσει να συναντηθώ με το φίλο μου Stevie, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Croy, και να πάμε από εκεί με το αυτοκίνητό του σε μερικά αποστακτήρια στην περιοχή του Perthshire.

Το αυτοκίνητο του φίλου Stevie

Σε περίπου μια ώρα από το Croy βρίσκεται το Pitlochry, ένα παραμυθένιο χωριό στην καρδιά της Σκωτίας. Λίγο έξω από το Pitlochry (περίπου τρία χιλιόμετρα), ιδανικά τοποθετημένο υπάρχει από το 1825  το αποστακήριο του Glenforres που μετέπειτα το 1837 μετονομάστηκε σε Edradour και αυτό ήταν το πρώτο αποστακτήριο που επισκεφτήκαμε.

Το όνομά του προέρχεται από το Γαελικό Eadar Dhà Dhobhar που στα αγγλικά μεταφράζεται “between two waters” δηλαδή μεταξύ δύο ποταμών. Μέχρι πρόσφατα είχε τον τίτλο του μικρότερου αποστακτηρίου της Σκωτίας, κάτι όμως που όπως μας διαβεβαίωσαν, δεν ισχύει πλέον. Οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, έκαναν τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι έτοιμες αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Ιδιοκτήτης του, είναι από το 2002 ο ανεξάρτητος εμφιαλωτής Signatory Vintage Scotch Whisky Company. Το αποστακτήριο είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πολύχρονή ιστορία του. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, την εποχή της ποτοαπαγόρευσής στην Αμερική έκανε χρυσές δουλειές, υπάρχουν μάλιστα φήμες ότι για κάποια σύντομη περίοδο ο πραγματικός ιδιοκτήτης του αποστακτήριου ήταν η μαφία, κάτι όμως που μόνο ως φήμη μπορούμε να το εκλάβουμε αφού ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

To Edradour ανήκει σε μια ιδιαίτερή κατηγορία που ονομάζεται ‘’Farm distillery’’. Νομίζω ότι ο τίτλος τα λέει όλα. Πολλά μικρά σπιτάκια με κόκκινες πόρτες και φρεσκοβαμμένους λευκούς τοίχους απλώνονται κατά μήκος μιας καταπράσινης έκτασης. Ένας λευκός φράχτης και τρεχούμενο νερό, ολοκληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό. Το περιβάλλον είναι πραγματικά μοναδικό και νιώθω ιδιαίτερα τυχερός γιατί και ο καιρός ακόμα, ήταν με το μέρος μας.

Έμεινα μαγεμένος για κάνα πεντάλεπτο να το κοιτάζω το τοπίο, ώσπου η φωνή του Stevie με επανάφερε στην πραγματικότητα. Έπρεπε να βιαστούμε, η ξενάγηση άρχιζε σε πέντε λεπτά.            

Αφού προμηθευτήκαμε το μαγικό χαρτάκι ξεκινήσαμε το Distillery tour. Το κόστος ήταν 7,5 λίρες και εκτός από την ξενάγηση, στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η γευστική δοκιμή των δύο βασικών εμφιαλώσεων του αποστακτήριου και ένα ποτήρι Glencairn με το λογότυπο του Edradour.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με γευσιγνωσία. Πρέπει πρώτα να δοκιμάσετε και μετά να δείτε πως παράγεται, μας ενημέρωσε η Liz και δεν είχα κανένα λόγο να παρακούσω…

Πρώτη στάση λοιπόν το δωμάτιο της γευσιγνωσίας…

Με το που μπήκαμε, μας προσέφεραν ένα Dram Edradour 10 years old και όσο εμείς προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά στην οθόνη έπαιζε ένα σύντομο βίντεο με την ιστορία του αποστακτηρίου.

Το Edradour 10 years old (40%abv) είναι ένα ευκολόπιοτο highland single malt whisky με έντονα στοιχεία μελιού και βανίλιας στη μύτη. Ντελικάτο, ελαφρύ και γλυκό στη γεύση με μερικές υπόνοιες αχλαδιού και πράσινου μήλου. Η επίγευση του δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας αλλά για ένα σχετικά οικονομικό ουίσκι, νομίζω ότι είναι αξιοπρεπέστατο.

Επόμενο ουίσκι που δοκιμάσαμε ήταν το Ballechin 10 years old (46%abv). Το 2003 το Edradour ξεκίνησε να αποστάζει ένα heavily peated  απόσταγμα. To ονομα αυτού, Ballechin και ονομάστηκε έτσι σαν φόρος τιμής στο ομώνυμο αποστακήριο που λειτούργησε στην περιοχή από το 1810 μέχρι το 1927. Mετά από μερικές εμφιαλώσεις, οχτώ αν θυμάμαι καλά για τη σειρά The Discovery Series, το 2014 το καλοκαίρι κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Ballechin 10 years old που υπάγεται πλέον στις στάνταρ εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός ex-Oloroso Sherry και ex-bourbon βαρέλια στα 50ppm (περίπου).

Παρ όλο που στη χώρα μας η συγκεκριμένη εμφιάλωση δεν είναι και τόσο γνωστή πρέπει να ομολογήσω ότι όσοι από εσάς δεν το έχετε δοκιμάσει δεν ξέρετε τι χάνετε… Γρασίδι και γλυκός καπνός στη μύτη. Τσάι, μαύρη σοκολάτα, βανίλια και τύρφη γαργαλάνε τον ουρανίσκο με την πρώτη γουλιά. Η επίγευση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη και για την τιμή του νομίζω ότι η λέξη δελεαστικό είναι πολύ λίγη!

Νομίζω ότι καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι το αποστακτήριο παράγει και το Edradour cream liqueur  που δεν το δοκιμάσαμε στο tour αλλά σε καμία περίπτωση το συγκριμένο γεγονός δεν έκανε την εμπειρία φτωχότερη.

γευσιγνωσία στο αποστακτήριο του Edradour

Παρόλο που δεν συνηθίζεται η γευστική δοκιμή πριν την ξενάγηση, πρέπει να πω ότι ήταν μια όμορφη πινελιά που έκανε την εμπειρία της ξενάγησης ακόμα πιο απολαυστική…

Όλο το αποστακτήριο είχε μια old school ατμόσφαιρα που το κάνει συναρπαστικό. Εκεί πάνω προσπαθεί να χτίσει υπεραξία και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα αποστακτήρια το Edradour. Καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής του ουίσκι δεν χρησιμοποιούν καθόλου υπολογιστές και όλα γίνονται χειροκίνητα.

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες ούτε θα αναλωθώ σε καρδιές, ουρές και κεφάλια, απλά για τα πρακτικά όμως νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω τα παρακάτω.

  • H παραγωγή εδώ είναι πολύ μικρή, μόλις 15 βαρέλια την εβδομάδα.
  • Πειραματίζονται αρκετά με τα βαρέλια μιας και αυτή είναι η φιλοσοφία τους και δεν τους έχει βγει σε κακό.
  • Σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το δικό τους malting floor το 1973.
  • Υποδέχεται, πάντα βέβαια με τα λεγόμενα της Liz, πάνω από 100,000 επισκέπτες τη σεζόν από όλο το κόσμο.

Στον χώρο παλαίωσης των βαρελιών, μπορείς εύκολα να διακρίνεις και βαρέλια και από άλλα αποστακτήρια που παλαιώνουν μαζί με αυτά του Edradour και του Ballechin.

Όπως ανέφερα και παραπάνω ο ιδιοκτήτης εδώ είναι η εταιρεία Signatory Vintage Scotch Whisky Company και πολλά από αυτά τα βαρέλια θα χρησιμοποιηθούν για ανεξάρτητες εμφιαλώσεις.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 από τον Andrew Symington και η πρώτη του ανεξάρτητη εμφιάλωση ήταν ένα  Sherry-cask-matured Glenlivet του 1968. Μερικές από τις πιο γνωστές σειρές της είναι τα Un-chill Filtered Collection, the Cask Strength Collection και τα Single Grain Collection.

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, από εκεί που ξεκίνησε,  στο κατάστημα του αποστακτηρίου για μια τελευταία συζήτηση για εμφιαλώσεις ή τυχόν ερωτήσεις.

***Highlight το Bar του αποστακτηρίου  που μπορεί να βρει κανείς πολλές ετικέτες Edradour, Ballechin αλλά και Signatory Vintage σε πολύ δελεαστικές τιμές!!

Επειδή δεν θα μπορούσα να φύγω χωρίς ένα τελευταίο Dram η επιλογή μου για να αποχαιρετήσω το αποστακτήριο ήταν ένα Mosstowie 1979 (46,8%) από τη σειρά Cask Strength Collection.

Mosstowie 1979

Παλαιωμένο σε ex-Bourbon βαρέλι για 36 χρόνια το Mosstowie είναι ένα ουίσκι που παράγονταν στο αποστακτήριο του Miltonduff  μέχρι το 1981. Δεν έπρεπε λοιπόν να αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη και να μην δοκιμάσω αυτό το ιδιαίτερο Speyside Whisky . Το κόστος για ένα Dram ήταν 7 λίρες.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα απίστευτα φρουτώδες και λουλουδάτο (αν μου επιτρέπετε τον χαρακτηρισμό) ουίσκι.

Στη μύτη βγάζει ανανά, μήλο και βανίλια με πολύ όμορφα ανθικά στοιχεία. Η άνοιξη στο ποτήρι σας.  Στο στόμα συνάντησα μια μοναδική γλύκα. Καρύδα και κίτρο απίστευτα ισορροπημένα με βανίλια και ζαχαρωτά. Η επίγευση του ήταν αρκετά μεγάλη και η βανίλια σε συνόδευε στον ουρανίσκο σου για αρκετή ώρα. #απλά_ μαγικό

Σε γενικές γραμμές είναι ένα σπάνιο απόσταγμα που άμα το βρείτε τότε μην χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε!

Edradour’s whisky bar

Όλα τα καλά όμως κρατάνε λίγο και αν θέλαμε να προλάβουμε και τα υπόλοιπα αποστακήρια της περιοχής ανοιχτά έπρεπε να βιαστούμε!

Φεύγω με ένα αίσθημα πληρότητας και ένα πλατύ χαμόγελο αναλογιζόμενος την εμπειρία που μόλις είχα ζήσει. Το Edradour είναι ένα μικρό και πολύ φιλόξενο αποστακτήριο που επέμεινε στην ποιότητα και προσπαθεί να κρατήσει την ταυτότητά του παρά την αυξανόμενη ζήτηση. Αν βρεθείτε στην περιοχή τότε νομίζω ότι επιβάλλεται μια επίσκεψη

Scotland’s Little Gem

Σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίος ο τίτλος: Scotland’s Little Gem…

Επόμενη στάση Blair Athol αλλά για αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion