Μια μέρα στο αποστακτήριο του Glengoyne


Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη πρώτη επίσκεψή μου στη Σκωτία και ακόμα θυμάμαι την ημέρα που περίμενα στο Lobby του ξενοδοχείου και έπεσε στα χέρια μου ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που έλεγε “Πάρτε μέρος στο καλύτερο distillery tour της Σκωτίας, επισκεφθείτε το αποστακτήριο του Glengoyne” σκέφτηκα λοιπόν τότε με το φτωχό μου μυαλό:

Μα καλά, αυτοί αντί να διαφημίζουν το ουίσκι που βγάζουν διαφημίζουν το distillery tour;

Έπρεπε να περάσουν 9 χρόνια για να αποφασίσω να επισκεφθώ το αποστακτήριο του Glengoyne και να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια γιατί το Glengoyne θεωρείται από πολλούς το ομορφότερο αποστακτήριο της Σκωτίας.

Σε απόσταση μικρότερη των 30 λεπτών από τη Γλασκώβη με το αυτοκίνητο ή 40 λεπτών με το λεωφορείο (έχει στάση ακριβώς απ’ έξω) σε μια πανέμορφη περιοχή κοντά στην παραμυθένια Loch Lomond, βρίσκεται αυτό το τόσο ξεχωριστό αποστακτήριο που πραγματικά αποτελεί ένα λαμπερό διαμάντι των Highlands…. ή των Lowlands (;)

To 1833, ένας ντόπιος αγρότης, ο George Connell πήρε την άδεια για να αποστάξει ουίσκι στην περιοχή και έτσι δημιούργησε το αποστακτήριο Burnfoot. Μετέπειτα το 1861 το αποστακτήριο μετονομάστηκε σε Glenguin of Burnfoot, ώσπου τελικά το 1907 πήρε το όνομα που κρατάει μέχρι και σήμερα: Glengoyne.

Εικάζεται ότι το όνομα Glengoyne προέρχεται από το Glenguin που στα γαελικά σημαίνει Κοιλάδα των άγριων χηνών.

Τον Απρίλιο του 2003 το αποστακτήριο καταλήγει στα χέρια του Ian MacLeod για 7,2 εκατομμύρια λίρες και δημιουργεί ένα Highland Single Malt Scotch Whisky που μέσα σε μερικά χρονιά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο και πιστό κοινό σε όλο το κόσμο.

Φτάσαμε στο αποστακτήριο με το φίλο, συναθλητή, συνταξιδιώτη και TWF (true whisky friend) Steve στις 10:30. Ευτυχώς τα distillery tours ξεκινάνε κάθε μια ώρα και ανάλογα με τη ξενάγηση που θα επιλέξεις θα ακολουθήσεις και το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Το αποστακτήριο του Glengoyne υποδέχεται πάνω από 40.000 επισκέπτες σε ετήσιά βάση και προσφέρει μεγάλη γκάμα distillery tours.

Μπορεί κανείς να κάνει:

 • GLENGOYNE TOUR: 45 λεπτά / £9.50 ανά άτομο
 • WEE TASTING TOUR: 1 ώρα / £12.50 ανά άτομο
 • WHISKY & CHOCOLATE TOUR: 1.5 ώρα / £26.50 ανά άτομο
 • GOLD MEDAL PARADE: 1.5 ώρα / £26.50 ανά άτομο
 • MALT MASTER TOUR: 1 ώρα και 45 λεπτά / £65.00 ανά άτομο
 • 1 WAREHOUSE: 2 ώρες / £80.00 ανά άτομο
 • THE MASTERCLASS: 5 ώρες / £150.00 ανά άτομο

Σε μερικά tour μάλιστα, σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου Glengoyne και έτσι παίρνεις μια μικρή αίσθηση του πως είναι να είσαι master blender σε ένα αποστακτήριο.

Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε προ κράτηση για μεμονωμένες ξεναγήσεις αν όμως αποφασίσετε να πάτε παρέα 10 ατόμων τότε επιβάλλεται κράτηση.

Εμείς λόγω ώρας, περιοριστήκαμε στο Glengoyne Tour αλλά ο ξεναγός μας David, φρόντισε να είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

Εδώ αξίζει να προσθέσω ότι ο David εκτός από μεγάλος φίλος της Ελλάδας, κάθε χρόνο πάει διακοπές στον Άγιο Νικόλαο στη Κρήτη. Περιττό να σας πω ότι μόλις το άκουσα αυτό φούσκωσα σαν το παγώνι και ένα χαμόγελο υπερηφάνειας ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μου.

Η ξενάγησή μας άρχισε με ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο με ιστορικά στοιχεία για το αποστακτήριο αλλά και μερικά κομμάτια της φιλοσοφίας του Glengoyne.

Το ταξίδι ξεκίνησέ με ένα Glengoyne 12 ετών.

Αποτελεί βασικό κομμάτι της σειράς του Glengoyne και πρόκειται για ένα γλυκοπιοτο ουίσκι με ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών και μια απαλή αίσθηση μελιού. Σίγουρα δεν κατατάσσεται στις premium εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου αλλά είναι ένα τίμιο Highland Single Malt Scotch Whisky για όλες τις ώρες της ημέρας.

 Σε αντίθεση με άλλα αποστακτήρια που βασιλεύει η τύρφη εδώ περηφανεύονται ότι το βυνοποιημένο κριθάρι που χρησιμοποιούν στεγνώνει μόνο με ζεστό αέρα με αποτέλεσμα να προκύπτει  ένα εξαιρετικά απαλό αλλά συγχρόνως σύνθετο malt.

Αυτό που μας είπε ο David και μου έκανε εντύπωση, μιας και δεν ακούς συχνά τέτοιες δηλώσεις σε αποστακτήρια είναι το εξής:

-Eίναι κρίμα ένα ουίσκι να περιμένει στο βαρέλι για 10-12 χρόνια και ο καταναλωτής να το πίνει σε καθημερινή βάση για να κάνει κεφάλι. Είναι ασέβεια για το ουίσκι. Παρ όλο που γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να ρίξουν τις πωλήσεις, για τον ξεναγό μας, το παλαιωμένο Single Malt Scotch Whisky θα πρέπει να πίνεται σε ξεχωριστές στιγμές για να μην χάνει τη μαγεία του. ”Υπάρχουν τόσα φτηνά νεροζούμια εκεί έξω να πίνετέ που κάνουν 15 λίρες η φιάλη. Μην σπαταλάτε τα λεφτά σας τζάμπα, σε κάτι αν δεν το σέβεστε!” είπε χαρακτηριστικά.

Ωραίος ο David, να προσθέσω εγώ και συμφωνώ απόλυτα με κάθε του λέξη…

Μετά από αυτή την όμορφη συζήτηση ξεκινήσαμε τη ξενάγηση στο αποστακήριο.

Όπως συνηθίζω δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες απλά για τα πρακτικά θα αναφέρω ότι:

 1. To Glengoyne είχε δικά του floor maltings για να προετοιμάζει το κριθάρι για ζύμωση (fermentation) μέχρι το 1910, μετά τη κατάργησή αγοράζει από malters.  (Tα εναπομείναντα αποστακτήρια στη Σκωτία που συνεχίζουν να έχουν floor maltings είναι τα εξής 7: Laphroaig, Bowmore, Kilchoman, Highland Park, Springbank, The Balvenie και Benriach.)
 2. Το αποστακτήριο διαθέτει 6 ξύλινα washback.
 3. Στο still room υπάρχει ένα wash still δύο spirit stills.
 4. Όπως μας ενημέρωσαν το Glengoyne, αποστάζει με τους αργότερους ρυθμούς στη Σκωτία.
 5. Για την παλαίωση χρησιμοποιούνται μερικά από τα καλύτερα sherry βαρέλια της αγοράς.
 6. Το αξιοσημείωτο σε αυτό το αποστακτήριο είναι η τοποθεσία του. Ενώ η απόσταξη του ουίσκι γίνεται στα Highlands, εξού και Highland Single Malt Scotch Whisky, η παλαίωσή του γίνεται μερικά μέτρα πιο κάτω που είναι ουσιαστικά Lowlands… (περίεργα πράματα)

Η πόρτα στο Warehouse No 1

 

Προτελευταία μας στάση ήταν η αποθήκη Warehouse No.1 που αναμορφώθηκε πλήρως το 2014 από τον Distillery Manager, Robbie Hughes και περιλαμβάνει μια σειρά παλαιωμένων αποσταγμάτων, διαφορετικών ηλικιών και τύπων βαρελιού που μπορείς να δεις ξεκάθαρα τι επίδραση έχει το βαρέλι και ο χρόνος στο χρώμα που παίρνει το απόσταγμα όταν αυτό τελικά εμφιαλώνεται.

Επίσης έγινε μια πολύ όμορφη κουβέντα για το πως επηρεάζει το ξύλο αλλά και το μέγεθος του βαρελιού στη γεύση του τελικού προϊόντος.

Οι πόρτες δυστυχώς για να περιηγηθούμε στα βαρέλια δεν ανοίγουν στο συγκεκριμένο tour αλλά και μόνο η αίσθηση να βρίσκεσαι σε μια τέτοια αίθουσα είναι μοναδική!

Τελική μας στάση φυσικά το Gift Shop όπου έγινε όπως και ήταν αναμενόμενο μια εκτενής αναφορά στις εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου.

Εκτός από το GlenGoyne 12 years old που μας κεράσανε στην αρχή της επίσκεψής μας το αποστακτήριο βγάζει μια αρκετά μεγάλη σειρά ουίσκι σε διάφορες ηλικίες που ξεκινάνε από 10 ετών και καταλήγουν στα 25 έτη καθώς επίσης και ένα NAS (No Age Statement) που είναι Cask Strength, όλα τους με αρκετές διακρίσεις σε πολύ μεγάλους διαγωνισμούς όπως το International Wine & Spirit Competition και το San Francisco World Spirits Competition.

Επίσης μάθαμε ότι το αποστακτήριο προσφέρετε και για γάμους(!) οπότε αν έφτασε η ώρα η καλή τότε θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση και εδώ…

Η όμορφη αυτή ξενάγηση τελείωσε με τη γευστική δοκιμή δύο εξαιρετικών ουίσκι.

Ξεκινάμε με το Glengoyne 18 years old (43% ΑBV)

Κυκλοφόρησε το 2012 για να αντικαταστήσει το εξίσου εντυπωσιακό Glengoyne 17 years old. Παλαιώνει αρχικά σε refill sherry cask δέχεται και μια δεύτερη παλαίωση σε first-fill sherry casks. Ο κόσμος δεν το δέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά εμένα γευστικά με καλύπτει. Σίγουρα αν το συγκρίνεις με το 17 years old υστερεί (ειδικά στη μύτη) αλλά όπως έχω γράψει πολλές φορές θα πρέπει να βλέπουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, τη κάθε μια ετικέτα ξεχωριστά.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ουίσκι απαγορευτικό για τους φίλους της τύρφης, όπως άλλωστε και όλα τα Glengoyne αλλά ιδανικό για τους φίλους των sherried whiskies.

Στη μύτη είναι πλούσιο και φρουτώδες. Το πορτοκάλι κάνει αισθητή τη παρουσία του παράλληλα με κόκκινα μήλα και κανέλα. Ήπιες νότες μελιού και βανίλιας συμπληρώνουν αρμονικά το πάζλ.

Στο στόμα συνεχίζουν κάποια χαρακτηριστικά όπως τα φρούτα και η κανέλα και προστίθενται ξηροί καρποί και κακάο. Η επίδραση των βαρελιών που έχει παλαιώσει είναι ξεκάθαρη. Μιλάμε για ένα στρογγυλό ουίσκι με γεμάτο σώμα χαρίζει απλόχερα τις γεύσεις που κουβαλάει.

Η διάρκεια της επίγευσης είναι μάλλον μέτρια και έχω την εντύπωση ότι θα ήθελα να είχε λίγο παραπάνω ένταση.

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ευχάριστο ουίσκι, που το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αρέσουν οι νεότερες εμφιαλώσεις του αποστακτηριου.

Και το καλύτερο μας το άφησαν για το τέλος.

Tea Pot Dram Batch No.005  (59,6% ABV)

Είναι αλήθεια ότι είχα ακούσει πολλά για το συγκεκριμένο ουίσκι. Ακόμα ηχούν στα αφτιά μου τα λόγια του Δημήτρη που μου έλεγε για ένα τέταρτο ‘’πήγαινε στο Glengoyne πιες το Tea Pot – πήγαινε στο Glengoyne πιες το Tea Pot’’.

Τελικά είχε δίκιο… To Tea Pot Dram είναι εξαιρετικό και νομίζω ότι το αδικεί το 88.05 στα 100 που είδα ότι έχει σαν βαθμολογία στο whiskybase.

Το συγκεκριμένο ουίσκι δημιουργήθηκε, όπως αναφέρεται και στην ετικέτα του, για να τιμήσει τους εργάτες που δουλεύαν στο αποστακτήριο του Glengoyne στο παρελθόν. Μέχρι το 1970 το αποστακτήριο προσέφερε στους εργάτες 3 φορές τη μέρα ουίσκι μέσα σε μια χάλκινη τσαγέρα για να το πιούν όταν έκαναν διάλλειμα από τη δουλειά. ‘’Three fingers of whisky, three times a day.’’ ήταν η επίσημη πολιτική του αποστακτηρίου για πάνω από 150 χρόνια.

To Tea Pot Dram Batch No.005 βγήκε το 2016 και είναι περιορισμένη έκδοση 3138 φιάλες. Δημιουργείται αποκλειστικά από πέντε first fill Oloroso sherry butts, και η διάθεση του γίνεται αποκλειστικά από το αποστακτήριο. Βέβαια μπορείτε να το βρείτε και στο internet αλλά σε πιο τσιμπημένη τιμή. Και απευθύνετε αποκλειστικά σε whisky lovers!

Στη μύτη βγάζει μια ιδιαίτερη φρεσκάδα. Δέρμα, φράουλες, πιπέρια και αρωματικό νωπό tobacco. Μετά από λίγο μπαίνουν και μήλα, βανίλια, καφές φίλτρου και κανέλα. Απίστευτα ισορροπημένο και πολύπλοκο.

Στο στόμα δείχνει τη δύναμη του και βγάζει ένα νεύρο, χαρακτηριστικό του νεαρού της ηλικίας του. Μια γλυκιά sherry βόμβα, έτοιμη να εκραγεί σε όποιον τολμήσει να τη δοκιμάσει. Γεμάτο κόκκινα φρούτα, σοκολάτα, μπαχαρικά και γήινα χαρακτηριστικά όπως ξύλο και δημητριακά.

Το τελείωμα του είναι επικής διάρκειας με μια αίσθηση μαύρου πιπεριού και ξηρών καρπών.

Αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του (μεταξύ 10 και 12 ετών) είναι ένα ουίσκι που βροντοφωνάζει ότι και τα νέα σε ηλικία NAS ουίσκι μπορούν να κοιτάξουν κατάματα, αρκετά παλαιωμένα, μεγαθήρια γεύση. Και φυσικά η τιμή που κοστίζει στο αποστακτήριο, που είναι 80 λίρες αν έχεις κάνει κάποιο tour και 90 αν δεν έχει κάνει είναι 100% δίκαιη…

Ήρθε όμως η ώρα να χαιρετήσουμε τον David και να επιβιβαστούμε και πάλι στο βανάκι του Steve για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Το βανάκι του Steve

Το Glengoyne distillery μπορεί να παράγει Single Malts για πάνω από 180 χρόνια αλλά βγάζει στο επισκέπτη μια φρεσκάδα και ένα μεράκι πρωτόγνωρό.

Εδώ οι άνθρωποι πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουν και παρ’ όλο που ακροβατεί ανάμεσα στα Highland και τα Lowlands έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα τόσο ισχυρό γευστικό προφίλ που είναι αδύνατο να μην αιχμαλωτιστείς μέσα στις γεύσεις του.

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion