Έκτακτη επικαιρότητα: Θα ξανανοίξουν τις πόρτες τους το Port Ellen και το Brora;


Το Port Ellen και το Brora, δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα “χαμένα” αποστακτήρια στην παγκόσμια βιομηχανία ουίσκι, ξαναγυρίσουν στη ζωή. Μια είδηση που πρόκειται να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους λάτρεις του βασιλιά των αποσταγμάτων.

 

Τα αποστακτήρια, τα οποία έχουν σιωπήσει από το 1983 για να ξαναέρθουν στη ζωή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια επένδυση ύψους 35 εκατομμυρίων λιρών από τη εταιρία Diageo, ιδιοκτήτρια των αποστακτηρίων.

Στα 34 χρόνια που παρέμειναν κλειστά το Brora και το Port Ellen, οι συλλεκτικές εμφιαλώσεις τους ήταν ένα μόνιμο θέμα συζήτησης στους κύκλους των φίλων του ουίσκι.

 

Γιατί εκτός από τα μοναδικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που είχαν οι συγκεκριμένες εμφιαλώσεις, η τιμή τους ήταν απαγορευτική για το ευρύ κοινό, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

 

Σύμφωνα με το press release της εταιρίας, η Diageo αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου αυτά τα κλειστά αποστακτήρια μετά από μαζική απαίτηση των φίλων του ουίσκι που θέλαν να ξαναδούν ανοιχτά τα αγαπημένα τους αποστακτήρια.

Βέβαια σε αυτή την απόφαση θεωρώ ότι έπαιξε ρόλο και η πελώρια αύξηση στη ζήτησή που σημειώνει το ουίσκι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι καινούριες εμφιαλώσεις του Port Ellen και του Brora πάντα με βάση το press release θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν γευστικά τις εμφιαλώσεις που έβγαζαν αρχικά τα αποστακτήρια. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα ελαφριά τυρφώδες ουίσκι και στις δύο περιπτώσεις.

Το πόσο εύκολο είναι να αναστήσεις το χαρακτήρα ενός ουίσκι που για τόσα χρόνια παρέμεινε σιωπηλό, είναι κάτι που θα το μάθουμε μόνο ότι ξαναβγούν στην αγορά οι καινούριες εμφιαλώσεις.

Επίσης στα πλάνα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ούτως ώστε να μπορούν τα αποστακτήρια να δέχονται επισκέπτες από όλο το κόσμο.

Ο Δρ. Nick Morgan, υπεύθυνος του Whiskey Outreach της Diageo, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση της φήμης των Port Ellen και Brora μέσω των εμφιαλώσεων Diageo Special Releases, που πρωτοβγήκαν στην αγορά το 2001, ανακοίνωσε τα σχέδια για λογαριασμό της εταιρείας.

Είπε χαρακτηριστικά: “Αυτή είναι μια πραγματικά εξαιρετική στιγμή για το σκωτσέζικο ουίσκι. Το Port Ellen και το Brora είναι ονόματα που έχουν μοναδική δυναμική ανάμεσα τους λάτρεις του ουίσκι σε όλο τον κόσμο.

Μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να απολαύσουν τις μικρές παρτίδες από το Port Ellen και το Brora καθώς γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα είμαστε σε θέση να παράγουμε νέες εκφράσεις αυτών των ουίσκι για να μπορέσουν οι νέες γενιές να τα απολαύσουν.

Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι το δώρο της Σκωτίας στον κόσμο και η αναγέννηση αυτών των αποστακτηρίων είναι ένα μεγάλο δώρο για όλους τους λάτρεις του malt whisky.’’

Τα νέα αποστακτήρια του Brora και του Port Ellen θα είναι μεταξύ των μικρότερων αποστακτηρίων της Diageo, ικανά να παράγουν 800.000 λίτρα αλκοόλ ετησίως και αναμένεται να είναι έτοιμα για παραγωγή το 2020.

Πάντως όταν μιλάμε για το ξύπνημα των γιγάντων οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις χτυπάνε κόκκινο και ελπίζω να μην βιώσουμε ακόμα μια απογοήτευση.

Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων…

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion