Η φοροκαταιγίδα στη Μεγάλη Βρετανία παγώνει την αγορά του Σκωτσέζικου ουίσκι


Κατά ένα εκατομμύριο φιάλες έχουν πέσει οι πωλήσεις του Σκωτσέζικου ουίσκι στη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με το Scotch Whisky Assotiation(SWA) εξαιτίας της αύξησης στη φορολογία, που επιβλήθηκε στον προϋπολογισμό του Μαρτίου.

Ενώ λοιπόν σε όλο το κόσμο στο σκωτσέζικο ουίσκι γνωρίζει μέρες δόξας, με βάση το HM Revenue & Customs (HMRC) η πρόσφατη φοροκαταιγίδα, οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων στη Μεγάλη Βρετάνια. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 διατέθηκαν προς πώληση 36.7εκ. φιάλες ουίσκι έναντι 37.7εκ. που είχαν διατεθεί την ίδια περίοδο το 2016.

Η αύξηση της τάξης του 3,9% στους φόρους, οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων κατά 2% και το Scotch Whisky Assotiation(SWA) στη καμπάνια Drop The Dram Duty.

Η καμπάνια αυτή καλεί τη κυβέρνηση (Καγκελάριο) να αντιμετωπίσει δικαιότερα  το αγαπημένο μας απόσταγμα στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου αφού σήμερα, το 80%  του κόστους μιας φιάλης είναι οι φόροι.

 

Σύμφωνα με το Scotch Whisky Assotiation(SWA) οι περικοπές κατά 2% των φόρων το 2015 οδήγησαν σε αύξηση κατά 4% στα έσοδα, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί θετικά ολόκληρη η βιομηχανία παραγωγής ουίσκι βάζοντας ουσιαστικά στο ταμείο του κράτους περίπου 124 εκατομμύρια λίρες. Το πάγωμα των φόρων του 2016 οδήγησε σε αύξηση περισσότερο από 7% στα έσοδα με αποτέλεσμα το κράτος να επωφεληθεί κατά 229 εκατομμύρια λίρες.

‘’Η φοροκαταιγίδα του 3,9% του Philip Hammond στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε σε λιγότερα έσοδα στο ταμείο του κράτους. Ο Καγκελάριος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του Νοέμβριου ώστε να δώσει μια ώθηση στις πωλήσεις. Θα πρέπει να βγει προς τα έξω, ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η κυβέρνηση προστατεύει μια βιομηχανία με πάνω από 40.000 εργαζομένους που κατέχει ρόλο κλειδί στην οικονομία της Σκωτίας ‘’είπε η Karen Betts, διευθύντρια του SWA, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Scotch Whisky Assotiation(SWA).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι έμμεσοι φόροι ανά λίτρο στο σκωτσέζικο ουίσκι έχουν αυξηθεί κατά 47% από το 2007 έως το 2017, δηλαδή ένα ουίσκι που το 2007 έκανε 19.56£ σήμερα μόνο από τους φόρους η τιμή του έχει πάει 28.74£.

 

 

 

..........Share the passion