9 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Ιρλανδέζικο Whiskey


Tο ουίσκι στην Ιρλανδία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κλάδο των αποσταγμάτων. Tο σμαραγδένιο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης εκτός από τη πλούσια ιστορία, τη παραδοσιακή μουσική του, τα προϊστορικά μνημεία , τους θρύλους και την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά του έχει να περηφανεύεται και για το ουίσκι του.

Το Ιρλανδέζικο ουίσκι είναι στην πλειοψηφία του απαλό, προσιτό, ευχάριστο, με μία λέξη μοναδικό. Συνδυάζεται εξαιρετικά με U2 και μπορεί να σε αιχμαλωτίσει σε κέλτικους ρυθμούς από την πρώτη κιόλας γουλιά.

Σήμερα λοιπόν πίνουμε Irish Whiskey…

Redbreast 12 years old

Ας δούμε 9 ενδιαφέροντα γεγονότα, που ίσως δεν γνωρίζουμε για το Ιρλανδέζικο ουίσκι και ποιος ξέρει, μπορεί στο τέλος να πούμε ότι κατά βάθος είμαστε όλοι Ιρλανδοί…

    1.Είναι το ιδανικό εισαγωγικό ουίσκι.

Αν έχετε δοκιμάσει γενικά ουίσκι και δεν σας άρεσε, τότε δοκιμάστε ένα ιρλανδέζικο ουίσκι 3πλής απόσταξης. Πολλές φορές ο γλυκός και ελαφρύς χαρακτήρας ενός Triple Distilled Irish Whiskey είναι ικανός να πείσει έναν ανεκπαίδευτο ουρανίσκο να ξεκινήσει το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του ουίσκι.Η πρώτη άδεια αποστακτηρίου στον κόσμο δόθηκε στην Ιρλανδία.

    2.Το Ιρλανδέζικο ουίσκι είναι το μακροβιότερο από όλα τα ουίσκι στον κόσμο.

To Bushmills πήρε την αρχική του άδεια το 1608. Όταν λοιπόν πίνετε Irish Whiskey να ξέρετε ότι δεν είναι ένα απλό απόσταγμα, αλλά μια σταγόνα ιστορίας που εμπεριέχει πολύ βαριά κληρονομιά και μεγάλη εμπειρία.

    3. Ιρλανδοί μοναχοί δημιούργησαν το πρώτο ουίσκι.

Η λέξη που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για να περιγράψουν το αλκοόλ ήταν αραβική (Alco). Ιρλανδοί μοναχοί έμαθαν τη διαδικασία που αρχικά ήταν για την παραγωγή αρωμάτων από Αραβικές χώρες και μετέπειτα μετέφεραν τη τεχνογνωσία πίσω στην πατρίδα του δημιουργώντας το γνωστό ‘’Uisce beatha’’ ή αλλιώς νερό της ζωής. Το ‘’Uisce beatha’’ με την πάροδο των χρόνων έγινε ‘’Uisce’’ και όταν η λέξη Αγγλικοποιηθηκε μετατράπηκε σε Whisky.

    4. Το Ιρλανδέζικο ουίσκι ήταν κάποτε νούμερο 1 σε πωλήσεις στην Αμερική.

Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και η ποτοαπαγόρευση οδήγησαν πολλά ιρλανδέζικα αποστακτήρια στο κλείσιμο. Μέχρι το 1970, υπήρχαν μόνο τρία αποστακτήρια στην περιοχή και οι πωλήσεις τους έφταναν τις 400.000-500.000 κούτες.

    5. Η Ιστορία του Aeneas Coffey.

Έχει ενδιαφέρον η ιστορία του Ιρλανδού φοροσυλλέκτη (είχε φτάσει μάλιστα μέχρι το βαθμό του γενικού επιθεωρητή) Aeneas Coffey που δημιούργησε και κατοχύρωσε, ένα νέο είδος Άμβυκα, συνεχής απόσταξης για grain ουίσκι το γνωστό σε όλους μας Coffey Still. Οι πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να το πουλήσει στην Ιρλανδία, αλλά και οι αρνητικές κριτικές που δέχτηκε στη χώρα του, τον ανάγκασαν να πάρει την ιδέα του και να πάει στη γειτονική Σκωτία και να γράψει ιστορία.

   6. Το Ιρλανδέζικο ουίσκι δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να γράφεται με το χαρακτηριστικό e.

To e στο whisky το προσθέσανε τα Ιρλανδικά αποστακτήρια για να διαφοροποιηθούν από τα σκωτσέζικα και να δημιουργήσουν υπεραξία στο προϊόν τους. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να απαγορεύει στο ιρλανδέζικο ”whiskey” να γράφεται ”whisky”. Πολλά Ιρλανδέζικα αποστακήρια μέχρι το 1970 δεν αναγράφανε whiskey αλλά whisky.

ΠΗΓΗ: Naples Illustrated

    7. O πρώτος Irish coffee δημιουργήθηκε και ονομάστηκε έτσι από τον Joe Sheridan, head chef του Ιρλανδέζικου εστιατορίου στο Foynes.

Ένα γκρουπ Αμερικανών της Pan am αποβιβάστικε μετά από μια άθλια πτήση κάποια παγωμένη νύχτα του 1942 στο αεροδρόμιο Foynes στην Ιρλανδία. Ο Sheridan έφτιαξε καφέ φίλτρου και αποφάσισε να τοποθετήσει λίγο Ιρλανδέζικο ουίσκι στον καφέ των ταλαιπωρημένων ταξιδιωτών. Όταν μετά τον ρώτησε ένας επιβάτης, αν είναι Brazilian coffee εκείνος απάντησε ‘’ όχι, είναι Irish coffee’’.Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Irish Coffee έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο και αποτελούσε πλέον το επίσημο ρόφημα που σερβίρε το αεροδρόμιο Foynes.

O ταξιδιωτικός συγγραφέας Stanton Delaplane έφερε τον Ιρλανδέζικο καφέ που ήπιε στο διεθνή αερολιμένα του Shannon στην Αμερική. Δούλεψε τη μέθοδο και βελτίωσε την τεχνική του ούτως ώστε η κρέμα να επιπλέει στην κορυφή του ροφήματος, πάντα μετά από τη καθοδήγηση του Sheridan. Ο Jack Koeppler όμως, ιδιοκτήτης του Buena Vista στο San Francisco και φίλος του και Stanton Delaplane έκανε πασίγνωστο τον Irish coffee σε όλη την Αμερική και άνοιξε τις πόρτες της παγκόσμιας αγοράς.

Ο μύθος λέει ότι ένα βράδυ κάνανε δοκιμές μαζί με τον Delaplane μέχρι να λιποθυμήσουν…

    8. Φλεγόμενο ουίσκι στους δρόμους του Δουβλίνου.

Τον Ιούνιο του 1875 ποταμοί φλεγόμενου ουίσκι ρέανε στους δρόμους του Δουβλίνου καθώς Οι αποθήκες ενός αποστακτήριου είχαν πάρει φωτια. Εξαιτίας αυτής της πυρκαγιάς, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 1900 βαρέλια χάθηκαν στις φλόγες.

    9. Ο θεμελιωτής του Ιρλανδέζικου αποστακτηρίου Jameson ήταν στη πραγματικότητα Σκωτσέζος, γραμματέας ενός σερίφη.

Γεννήθηκε στο Alloa , στα κεντρικά Lowlands, στη Σκωτία το 1740. Παντρεύτηκε τη Margaret Haig, αδελφή των αδελφών Haig το 1768. Η Margaret Haig ήταν η κόρη του δημιουργού του γνωστού σκωτσέζικου ουίσκι Haig. Περίπου τo 1777 το ζευγάρι μετακόμισε στο Δουβλίνο και εκεί ο John Jameson το 1980 εργάζεται σαν General Manager στο Bow Street Distillery το οποίο αργότερα θα εξαγοράσει. Μαζί απέκτησαν 16 παιδιά, από τα οποία έζησαν τα 10(!). 4 από τα παιδιά της οικογένειας ακολούθησαν το παράδειγμα του πατέρα τους και ασχολήθηκαν με την τέχνη της απόσταξης. Το 1804 o John Jameson ο δεύτερος, πήρε τα ηνία στο Bow Street Distillery και το 1810 δημιούργησε και επίσημα τη φίρμα ‘’John Jameson & Son’’. Το “Sine Metu”, που σημαίνει «χωρίς φόβο», έγινε και το motto που υπάρχει έκτοτε επάνω σε κάθε φιάλη Jameson.

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion