Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τιμά τη Master Blender Rachel Barrie με το τίτλο ‘’Doctor of Science’’


Σε μια όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τίμησε τη Master Βlender των αποστακτηριών BenRiach, Glenglassaugh και GlenDronach, Rachel Barrie, για την πολυετή προσφορά της στο σκωτσέζικο ουίσκι με το τίτλο της ‘’Doctor of Science’’.

Η Rachel Barrie γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα Master Βlender που παίρνει τιμητικά αυτή τη διάκρισή αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο κόσμος του ουίσκι δεν είναι αποκλειστικά ‘’αντρική υπόθεση’’.

H Rachel Barrie και ο καθηγητής Peter Mathieson, Principal και Vice-Chancellor του University of Edinburgh

Γεννημένη στο Aberdeenshire, και μεγαλωμένη κοντά σε μια περιοχή με την μεγαλύτερη πυκνότητα αποστακτηριών στη Σκωτία, το Speyside, έδωσε στη Rachel την ευκαιρία να μελετήσει από κοντά, σε πολύ μικρή ηλικία μερικά από τα σημαντικότερα αποστακτήρια της βιομηχανίας του ουίσκι.

Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ξεκίνησε την καριέρα της στο ουίσκι σαν ερευνητικός επιστήμονας στο Scotch Whisky Research Institute το 1991.  Από τότε μέχρι και σήμερα απαριθμεί μεγάλο αριθμό διακρίσεων και βραβεύσεων από τη βιομηχανία του ουίσκι για τη δουλεία της.

Η πρώτη της δουλειά σε αποστακτήριο ήρθε το 1995 στο αποστακτήριο του Glenmorangie (The Glenmorangie Company) σαν Quality Lab Manager αλλά η πραγματική πρόκληση ήταν το 1998 σαν product development manager, που έπρεπε να επαναφέρει στη ζωή το αγαπημένο αποστακτήριο από το Islay, το Ardbeg.

To 2003 της έδωσαν το τίτλο της Master Βlender στην εταιρεία the Glenmorangie Company και από τότε ακολούθησαν εξαιρετικές εμφιαλώσεις…

Η αγάπη της και η γνώση της πάνω στο malt whisky την οδήγησε να διαχειρίζεται τα whisky stocks, να διαλέγει βαρέλια αλλά και να συμμετέχει σε tasting panels για το Scotch Malt Whisky Society από το 2008 έως το 2011.

Το 2011 παίρνει μεταγραφή στην εταιρεία Morrison Bowmore και κατ’ επέκταση στα αποστακτήρια Bowmore, Auchentoshan και Glen Garioch.

Σήμερα εργάζεται σαν Master Blender για την εταιρεία The BenRiach & GlenDronach Distillery Company Ltd. (Brown-Forman)

Strategic and creative forward-thinking Whisky Maker and Master Blender και όπως λέει η ίδια, στη καριέρα της, έχει δοκιμάσει πάνω από 150,000 βαρέλια ουίσκι.

Για την Rachel, η διμιουργία του ουίσκι είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη.

Σχετικά με τον τίτλο που της δόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου η μεγάλη κυρία του Σκωτσέζικου ουίσκι είπε χαρακτηριστικά: ‘’ Είναι μια από τις ομορφότερες και πιο περήφανες στιγμές της ζωής μου. Η αναζήτησή μου είναι να καταφέρω να ξεκλειδώσω τη βαθύτερη κατανόηση της απόσταξης, της ωρίμανσης και της καταγωγής του Σκωτσέζικου ουίσκι. Θέλω να αναπτύξω την πολυπλοκότητα, το βάθος του χαρακτήρα και της γεύσης και να το γιορτάσω με το κόσμο. Είναι πραγματικά μεγάλο προνόμιο να αναγνωρίζεται αυτή η προσπάθεια’’

Και συνέχισε λέγοντας:

‘’ Οι Master Blenders και οι αποσταγματοποιοί είναι φύλακες της ποιότητας, τιμούν την παράδοση και τη κληρονομιά του παρελθόντος, προφυλάσσοντας την ποιότητα του αποστάγματος στο παρόν και καινοτομούν για να μπορέσουν να το βελτιώσουν στο μέλλον. Οι αποφάσεις που παίρνονται σήμερα θα αποτελέσουν τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη από τους Master Blenders και τους αποσταγματοποιούς που θα ακολουθήσουν. Είμαι ευγνώμων που πήρα μέρος, στη δημιουργία ορισμένων, από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο.’’

H Rachel Barrie και ο καθηγητής Peter Mathieson, Principal και Vice-Chancellor του University of Edinburgh

Από τη πλευρά του πανεπιστημίου, ο Dr Andrew J. Alexander είπε: “Η δημιουργικότητα της Rachel Barrie, η αντίληψη που έχει αναπτύξει και η βαθιά της γνώση στη χημεία αδιαμφισβήτητα διεύρυνε και έδωσε βάθος στην εκτίμηση του Σκωτσέζικου ουίσκι ανά την υφήλιο. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είναι εξαιρετικά υπερήφανο που τιμά τη Rachel για τα επιτεύγματά της.’’

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν και από μας και με την ευχή να συνεχίσει η Rachel Barrie να δημιουργεί εξαιρετικές εμφιαλώσεις!!

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

*photo credits: Matthew Wiseman and Jenifer Robertson

..........Share the passion