Η προσφορά του ουίσκι στην υγεία, μια διατροφολογική προσέγγιση.


Ο καθένας απολαμβάνει το whisk(e)y με το δικό του μοναδικό τρόπο αλλά όσο καλύτερα το γνωρίζεις τόσο περισσότερο το ερωτεύεσαι αυτό το απόσταγμα. Μπορεί το κυρίαρχο στοιχείο που κάνει κάποιον να σαγηνεύεται από το ουίσκι να είναι η πολυπλοκότητα του, όμως στο παρακάτω κείμενο, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το βασιλιά των αποσταγμάτων από μια άλλη οπτική γωνία. Θα ασχοληθούμε, με την προσφορά που έχει το ουίσκι στην υγεία, ως προϊόν διατροφής, οπότε η προσέγγιση μας θα είναι ξεκάθαρα διατροφολογική.

Καλό είναι να σταθούμε στο ότι το ουίσκι, αποτελεί ένα πλούσιο απόσταγμα από ζύμωση δημητριακών μέσα σε δρύινα βαρέλια, πληροφορία χρήσιμη για τα συμπεράσματα που θα ακολουθήσουν παρακάτω.

 

Όλα τα δεδομένα που θα ακολουθήσουν αποτελούν στοιχεία για μια πρόσληψη ουίσκι σε μια κανονική μερίδα (1 μικρό ποτήρι) ανά ημέρα (35 ml), δηλαδή την προτεινόμενη δοσολογία υγείας/ ημέρα, εκεί δηλαδή, όπου υπάρχουν ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία. Διαφορετικά με περαιτέρω πρόσληψη ανά το χρόνο, θεωρήστε δεδομένο ότι θα υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για την υγεία σας.

Σε ποτά όπως το ουίσκι, με υψηλό δείκτη αλκοόλ (% vol) η συνιστώμενη δοσολογία είναι 35 ml (ένα μικρό ποτήρι) την ημέρα, ενώ σε ποτά όπως η μπύρα έχουμε 500 ml και σε ποτά όπως το κρασί 2 μικρά ποτήρια (100 ml) για άντρες. Βέβαια αν πίνετε ακόμα και τη συνιστώμενη δοσολογία την ημέρα, κάθε μέρα, κινδυνεύετε από το κίνδυνο του εθισμού, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Πηγή: Vox.com

Στις γυναίκες λόγω χαμηλότερης ανοχής του αλκοόλ (έλλειψη ενζύμου μεταβολισμού της αιθυλικής αλκοόλης – αλκοολική δεϋδρογονάση), μικρότερου βάρους, ύψους κ.τ.λ έχουμε το μισό από τα παραπάνω ως πρόταση υγείας.

 

                                                       1 oz = 28 γραμμάρια.

 

Αφού λοιπόν συμφωνήσουμε ότι το ουίσκι, όπως και τα άλλα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση, πάμε να δούμε 8 ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία μας.

Ουίσκι και υγεία – Τα δεδομένα

  1.  Αντιοξειδωτική δράση:

To oυίσκι εμπεριέχει αντιοξειδωτικά (κυρίως ελλαγικό οξύ) που προφυλάσσουν από νευροεκφυλιστικές νόσους αποδεδειγμένα, όπως νόσο αλτσχάιμερ και άνοια, μέσω της πρόληψης από τη δράση των δυσμενών για την υγεία ελευθέρων ριζών, που αβγατίζουν στον τρόπο ζωής και διατροφής μας. Βλέπουμε να μειώνει την νευρική κατάπτωση και να βελτιώνει τον τρόπο ζωής των ασθενών σε περιπτώσεις ήδη πασχόντων.

Ωστόσο με υπερβολές στην κατανάλωση έχουμε λειτουργική μείωση του εγκεφάλου, μέσω καταστροφής των κυττάρων του, έτσι χρειαζόμαστε την συνιστώμενη κατανάλωση σε ουίσκι (2).

  1. Προστασία από καρκίνο:

Η παραπάνω αντιοξειδωτική δράση του ουίσκι, μέσω κυρίως του ελλαγικού οξέως, προστατεύει από καρκίνους, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πλειονότητα τους. Οι ελεύθερες ρίζες ουσιαστικά αποτελούν ασταθείς ενώσεις που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό, προκειμένου να σταθεροποιηθούν.

Η διατροφή μας (λιπαρά, επεξεργασμένα, γλυκά τρόφιμα, συντηρητικά κ.α), ο τρόπος ζωής (τσιγάρο, άγχος, εργασιακό στρες, έλλειψη γυμναστικής κ.τ.λ) εντείνει και ισχυροποιεί την παρουσία τους (5).

  1. Προστασία καρδιαγγειακού συστήματος:

Πειραματικά και εμπειρικά παρατηρούμε πως με τη συνιστώμενη κατανάλωση σε ουίσκι και γενικά αλκοόλ, προστατεύουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα (2η αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τον καρκίνο τα σχετικά επεισόδια) και έχουμε μικρότερα ποσοστά σε εγκεφαλικά, ανακοπές κ.τ.λ.

Μάλιστα υπάρχουν μελέτες που μιλούν για 50% λιγότερα ποσοστά επεισοδίων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη αγγειακή διαστολή που προκαλεί το αλκοόλ (3).

  1. Μείωση πιθανότητας παρουσίασης αθηρωμάτωσης – αθηροσκλήρωσης:

Σε αυτά οφείλονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια, καθώς με κρυστάλλους χοληστερίνης φράζουν οι αρτηρίες μας.

Το ουίσκι λειτουργεί αιμοδιαλυτικά και ακόμη αυξάνει την HDL λιποπρωτεϊνη, η οποία προστατεύει από την ΄΄κακή΄΄ LDL που ευθύνεται για το πρόβλημα κυριότερα (4).

 

  1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος:

Tα συστατικά του και κυρίως τα αντιοξειδωτικά, βλέπουμε πως βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από νοσηρές καταστάσεις (6).

  1. Απολυμαντικό πληγών:

Mε την υψηλή το περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μέχρι και για καθαρισμό και απολύμανση πληγών από μικρόβια (6).

  1. Έλεγχος και πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη:

Στη συνιστάμενη δοσολογία παρατηρείται καλύτερη ανοχή στην ινσουλίνη και σταθερότερα επίπεδα γλυκόζης – σακχάρου στο αίμα (7).

  1. Έλεγχος βάρους:

Παρότι έχουμε με ένα ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (μπορεί να ξεπερνά και το 55%), το καλό ουίσκι συνήθως απολαμβάνεται ΄΄υπεύθυνα΄΄, άρα και περιορισμένα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από ότι με ποτά όπως η μπύρα, που καταναλώνεται μαζικά (1).

Άλλες επιδράσεις είναι: Ενίσχυση μνήμης, μακροζωία, μείωση άγχους κ.α.

Συμπέρασμα

Κατανοούμε βάσει των δεδομένων πως με τη συνιστώμενη πρόσληψη σε αλκοόλ και ουίσκι, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, μονάχα τα θετικά του αλκοόλ μπορούμε να περιμένουμε ως προς την υγεία μας. Η σωστή κατανάλωση ουίσκι αποδίδει ξεχωριστές και θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, επομένως μπορούμε να το καταναλώνουμε με ευχαρίστηση αλλά πάντα με γνώση της ρήσης ΄΄παν μέτρον άριστον΄΄.

 

*Ο Γιώργος Γιαγκίδης είναι BSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας Σητείας Κρήτης και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

—————–

Βιβλιογραφία

  1. G. Colditz, E. Giovannucci et al, Alcohol intake in relation to diet and obesity in women and men, 1991.

2. K. Koga A. Taguchi et al, Reactive Oxygen Scavenging Activity of Matured Whiskey and Its Active Polyphenols, 2007.

3. Y. Tsubono, S. Yamada et al, Choice of Comparison Group in Assessing the Health Effects of Moderate Alcohol Consumption, 2001.

4. Alfred Ade Lorimier, Alcohol, wine, and health, 2000.

5. Duthie GG1, Pedersen MW et al, The effect of whisky and wine consumption on total phenol content and antioxidant capacity of plasma from healthy volunteers 1998,

6. Cohen, Sheldon et al, Types of stressors that increase susceptibility to the common cold in healthy adults, 1998.

7. Pietraszek A, Gregersen S, Hermansen K, Alcohol and type 2 diabetes. A review, 2010.

8. A M Wood, S Kaptoge et al, Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599.912 current drinkers in 83 prospective studies, 2018.

 

..........Share the passion