Μια μέρα στο αποστακτήριο του Glen Moray


To Glen Moray είναι ένα εμβληματικό αποστακτήριο στην ιστορική πρωτεύουσα του Speyside, την πανέμορφή πόλη του Elgin.

Έχω την αίσθηση ότι το Glen Moray, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φίλων του ουίσκι στην Ελλάδα. Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για αυτό, όχι όμως το ίδιο το απόσταγμα που πραγματικά έχει πάρα πολλά πράγματα να δώσει γευστικά, σε όσους αγαπούν το καλό ουίσκι, αρκεί να σηκώσουν το βλέμμα τους λίγο παραπάνω και να τσεκάρουν τις ετικέτες από το πάνω ράφι…Έχουμε τη τάση να βλέπουμε ένα δέντρο και να μην κοιτάμε ένα δάσος.

Ακόμα θυμάμαι τους φίλους που μου λέγανε:

– Τι θα πάτε να κάνετε εκεί πέρα, τόσα αποστκτήρια υπάρχουν στη περιοχή. Μα καλά… Glen Moray;

Για καλή μας τύχη, ακολουθήσαμε για ακόμα μια φορά ενιστικό μας και δεν μας βγήκε σε κακό. Θυμάμαι σαν χθες όταν είχα δοκιμάσει, στο The Pot Still στην Γλασκόβη, πριν από περίπου ένα χρόνο το εξαιρετικό Glen Moray 2004 hand filled Chardonnay Finish (59%).

Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ένα εξαιρετικό ουίσκι απαράμιλλης πολυπλοκότητας, έντασης αλλά και ισορροπίας. Τα φρούτα και η βανίλια χορεύαν κυριολεκτικά ‘’βιενέζικο βαλς’’ στον ουρανίσκο μου… Έκλεισα τα μάτια μου τότε και σκέφτηκα:Μα καλά, τι βγάζουν οι άνθρωποι!

Εκείνη την στιγμή, καρφώθηκε στο μυαλό μου ότι επιβάλεται να επισκεφτώ το αποστακτήριο με τη πρώτη ευκαιρία.Η μέρα αυτή ευτυχώς δεν άργησε να έρθει.

Η ακριβής τοποθεσία του αποστακτηρίου βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Lossie και στους λόφους Gallow. Όπως συνέβαινε με αρκτά αποστακτήρια στη Σκωτία, στο χώρο που βρίσκεται το αποστακτήριο σήμερα, στεγαζόταν η Elgin West Brewery, ζυθοποιία που άνοιξε το 1830, παράγοντας τοπική μπίρα.

Το Glen Moray άρχισε να παράγει ουίσκι επίσημα το 1897.

Στα 121 χρόνια παραγωγής του, το αποστακτήριο έχει γνωρίσει μόλις πέντε Distillery Manager. Ο τωρινός Distillery Manager ονομάζεται Graham Coull και βρίσκεται στο Glen Moray από το 2005. Μια μεταγραφή που ήρθε από την εταιρεία William Grant & Sons. Εκεί είχε τη θέση του distillation manager για τα πασίγνωστα Glenfiddich και Balvenie αλλά και το Kininvie.

Παρόλο που επιδιώξαμε μια συνάντηση μαζί του (είμαστε και φίλοι στο facebook αν μη τι άλλο) αυτό δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Η τύχη όμως ήταν με το μέρος μας και μπορεί να μην καταφέραμε να τα πούμε με τον κύριο Graham, αλλά συναντήσαμε την Ιωάννα (δείτε άρθρο: Το ουίσκι μέσα από τα μάτια της Ιωάννας Ντογκαντζή, tour guide στο αποστακτήριο του Glen Moray) και πιστέψτε με αυτό ήταν ακόμη καλύτερο από ένα σύντομο τετ-α-τετ με το Distillery Manager.

Η Ιωάννα, μας χάρισε ένα από τα καλύτερα distillery tour που θα μπορούσαμε να έχουμε. Άριστη επαγγελματίας, με γνώσεις και μεράκι για αυτό που κάνει.

Θέλω, και μέσα από εδώ, να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Ιωάννα, που μας έκανε να νιώσουμε πραγματικά σαν το σπίτι μας. 

Τα distillery tour που προσέφερε το αποστακτήριο όταν το επισκεφθήκαμε ήταν 3:

 • Essential Tasting – με δοκιμή τεσσάρων ουίσκι από τη Classic Collection. κόστος £5
 • Select Tasting – με δοκιμή τεσσάρων ουίσκι από τη Heritage Range. κόστος £10

και

 • Exclusive Tasting – με δοκιμή τεσσάρων ουίσκι που είναι διαθέσιμα μόνο στο αποστακτήριο. κόστος £20

Φυσικά και επιλέξαμε το Exclusive Tasting που κατά τη γνώμη μου, είναι μακράν το καλύτερο. Θα ήταν αμαρτία να φτάναμε μέχρι τη πηγή και να μην πίναμε νερό…

 

Η ξενάγηση αρχίζει από το distillery shop και έχει διάρκεια περίπου μια ώρα. Η προσέγγιση της Ιωάννας που ήταν και η ξεναγός μας, διαφέρει από άλλες ξεναγήσεις σε αποστακτήρια που έχω επισκεφτεί. Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις με ρεαλισμό και ειλικρίνεια χωρίς να προσπαθεί να πείσει για ιστορίες επιστημονικής φαντασίας με δράκους και πολύχρωμους μονόκερους όπως συχνά κάνουν άλλοι συνάδελφοι της…

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι εποχές που το ουίσκι φτιάχνονταν 100% με το παραδοσιακό τρόπο έχουν περάσει ανεπίστρεπτή και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό τόσο πιο εύκολα θα εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε στο ποτήρι μας αντί να ψάχνουμε για Κέλτες που χορεύουν πάνω στο κριθάρι περιμένοντάς το ουίσκι να ωριμάσει!

Στα Highlight της ξενάγησης ήταν φυσικά η βόλτα στην αποθήκη που αναπαύτεται το Glen Moray μέχρι να ωριμάσει και φυσικά τα διάφανα καπάκια στα βαρέλια που σου επέτρεπαν να δεις την αλληλεπίδραση του αποστάγματος με το ξύλο του βαρελιού.

Το μοναδικό σημείο που δεν επιτρέπονταν οι φωνογραφίες ήταν ο κυλινδρόμυλος ή αλλιώς Μalt Μill που ήταν ένας εντυπωσιακός Porteus Mill. Για όσους δεν ξέρουν, οι συγκεκριμένοι σχεδόν μυθικοί μύλοι, βγήκαν στις αρχές του 1900 και ήταν τόσο καλοί που η εταιρεία έκλεισε στα μέσα του 1970 γιατί δεν χαλάγανε ποτέ και δεν χρειαζότανε ποτέ αντικατάσταση. (Τhe unbreakable malt mill that was simply too successful)

Όπως συνηθίζω δεν θα επεκταθώ με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω επιγραμματικά ότι:

 • Το νερό που χρησιμοποιείται στο αποστακτήριο, προέρχεται από τον ποταμό Lossie.
 • Το αποστακήριο δεν έχει Malting floors και αγοράζει το βυνοποιημένο κριθάρι από τις εταιρείες: Crisp Malting Group, Boort Malt και Bairds and Muntons
 • Το 2009, για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρήγαγε τυρφώδες απόσταγμα με 40 PPM. Σήμερα, το Glen Moray παράγει 11 μήνες το χρόνο unpeated whisky και ένα μήνα peated.
 • Το αποστακτήριο διαθέτει 9 Washbacks (δοχεία ζύμωσης).
 • Χρησιμοποιούν μαγιά τύπου Mauri Distiller’s Yeast.
 • Ο χρόνος της ζύμωσης (fermentation) είναι 60 ώρες. Η βιβλιογραφία λέει ότι αν η ζύμωση διαρκεί λιγότερο από 48 ώρες τότε ο πολτός θα έχει μια πικάντικη γεύση καρυδιού, αντίθετα αν διαρκεί παραπάνω, ο πολτός αποκτά πιο περίπλοκες γεύσεις.
 • Το wash (η πρώιμη μπύρα δηλ) πριν οδηγηθεί για απόσταξη έχει 8,5% αλκοόλ.
 • Το αποστακτήριο διαθέτει 3 μεγάλα wash stills με 6 spirit stills που δουλεύουν σε ζευγάρια
 • Το απόσταγμα όταν μπαίνει στο βαρέλι έχει 63,4% αλκοόλ.

Αφού ολοκληρώσαμε την υπέροχη ξενάγηση, μεταφερθήκαμε ξανά στο distillery shop για το καλύτερο, τολμώ να πω, κομμάτι της επίσκεψης μας. Αυτό δεν είναι άλλο από τη γευστική δοκιμή του Glen Moray πάντα υπό τη καθοδήγηση της Ιωάννας!!

Ξεκινήσαμε με το Glen Moray 12 Year Old – Elgin Heritage (40%)

Παλαιωμένο σε bourbon βαρέλια, εύκολα θα το χαρακτήριζα σαν ένα κλασικό, ευκολόπιoτο Speysider. Φρεσκοκομμένα βότανα, μέλι βανίλια και φρούτα με το ροδάκινο να κάνει αισθητή τη παρουσία του. Όμορφα εναρμονισμένα και χωρίς πολλές γωνίες, με αποτέλεσμα, να δημιουργούν μια γλυκιά ατμόσφαιρα. Κρίμα που αυτό το όμορφο, value for money, every day whisky και φυσικά ιδανικό entry level δεν έρχεται επίσημα στην Ελλάδα…

Περάσαμε στο Glen Moray 18 Year Old – Elgin Heritage (47.2%)

Τα first-fill American oak barrels δίνουν μια αίσθηση βανίλιας και μια μικρή υπόνοια μελιού στη μύτη. Στο στόμα φανερώνονται και μερικά μπαχαρικά. Το τελείωμά του είναι μέτριο σε διάρκεια, με τη βανίλια όπως είναι λογικό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ήρεμο και μάλλον καλοκαιρινό ουίσκι. Δεν μπορώ να πω ότι είναι συναρπαστικό αλλά σίγουρα είναι ένα ευχάριστο dram με πολύ καλή ενσωμάτωση αλκοόλ.

Και κάπου εκεί έγινε μια παύση, για να ηρεμίσει λίγο ο ουρανίσκος μας και να περάσουμε στο κυρίως πιάτο της ημέρας που δεν ήταν άλλο από τις 4 ετικέτες που ήταν διαθέσιμες μόνο στο αποστακτήριο….

Πραγματικά κάθε σταγόνα αυτών των εμφιαλώσεων είναι και ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά του Speyside φιλτραρισμένο μέσα από το αποστακτήριο του Glen Moray.

Πρώτη από τις τέσσερεις φιάλες ήταν ένα Glen Moray 2007 Port Cask Finish Hand Bottled at the Distillery (57.1 %)

6 χρόνια bourbon, 4 χρόνια Port. Νομίζω πως αν το αλκοόλ (λόγω κακής ενσωμάτωσης) δεν έκανε τόση φασαρία ούτως ώστε να χαλάει τις γευστικές γραμμές και να υπερκαλύπτει τις άλλες γεύσεις, θα είχαμε εδώ ένα εντυπωσιακό Port Cask Finish. Σίγουρα θέλει αρκετό χρόνο για να ανοίξει. Η πρώτη εντύπωση είναι ξεκάθαρα μπαχαρικά και ξηροί καρποί. Αν θα έπρεπε να γίνω πιο συγκεκριμένος θα έλεγα καρύδια. Καθώς όμως περνάει η ώρα, αρχίζει να γίνεται γενναιόδωρο. Κόκκινα φρούτα, γαρύφαλλο και υπόνοια καραμέλας στο πίσω μέρος. Το τελείωμα είναι μακρύ σε διάρκεια με μια χαρακτηριστική γεύση που μάλλον με παραπέμπει σε μαύρο τσάι. Καλό, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο! Νομίζω μερικά χρονάκια ακόμα στο bourbon βαρέλι θα το βοηθούσαν αρκετά.

Το 1994…

 • Κυκλοφορεί ο πυρήνας Linux 1.0.
 • Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι που διεξάγεται στην Ίμολα.
 • Εγκαινιάζεται το τούνελ της Μάγχης.
 • Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Και το αποστακτήριο του του Glen Moray βάζει στα βαρέλια μερικά αποστάγματα που έμελλε να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της γεύσης…

Glen Moray 1994 Bourbon Cask – Distillery Edition (56.4 %)

Μια πραγματική πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων πάντα μέσα από ένα τυπικό bourbon βαρέλι πρίσμα. Γλυκό και εντυπωσιακά ευκολόπιοτο.  Φρέσκα φρούτα, βανίλια, καρύδα, ζαχαρωτά και πολύ καλά ενσωματωμένο αλκοόλ. Σχεδόν μεταξένιο με ένα πολύ ελαφρύ λουλουδάτο περιτύλιγμα και μερικές σκόρπιες νότες λευκού πιπεριού. Δυστυχώς μόλις 180 φιάλες έφτασαν στο ράφι του αποστακτήριου. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο ουίσκι που άνετα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια άλλα κλασικά ουίσκι αυτού του γευστικού προφίλ!

Glen Moray 1994 Peated Cask – Distillery Edition (56.3 %)

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να βρεις ποιοτικά peated whisky στα Speyside; Το τελείωμα αυτού του μαγικού ουίσκι γίνεται σε βαρέλια που είχαν μέσα το τυρφώδη γίγαντα Laphroaig, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ντροπαλό στην αρχή όμως όταν αρχίσει να ανοίγει δεν σταματάει να μοιράζει χαμόγελα. Το αχλάδι υποστηρίζεται έντονα από γλυκιά τύρφη και ιώδιο. Η μπανάνα μετά από λίγη ώρα είναι ξεκάθαρη. Στο στόμα κυρίαρχή το κέικ φρούτων με επικάλυψη  καραμέλας και λεπτές νότες στάχτης. Το τελείωμα είναι μάλλον μέτριο με γήινη τύρφη, λεμόνι, βανίλια και αχλάδι. Αρκετά ξηρό αλλά πολύ ευχάριστο. Ενδιαφέρον, πολύπλευρο, κομψό και ντελικάτο. Δώστε του λίγο χρόνο αν βρείτε μια από τις 206 φιάλες και σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει.

Η γευσιγνωσία τελείωσε με το εντυπωσιακό…

Glen Moray 1994 Sherry Cask Finish – Distillery Edition (56.7 %)

Χωρίς καμία αμφιβολία ότι καλύτερο δοκιμάσαμε εκείνη την ημέρα. Ένα εντυπωσιακό ουίσκι που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στα καλύτερα ουίσκι που έχω δοκιμάσει μέσα στο 2018. Γλυκό, με απίστευτο βάθος και δύναμη. Όπως βλέπω στις σημειώσεις μου, έχει κάτσει 16 χρόνια σε bourbon βαρέλια και 6 χρόνια σε Oloroso Sherry. Οι Oloroso επιρροές  είναι και το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στην μύτη. Φράουλα, κεράσια, μαύρη σοκολάτα και σταφίδες. Το λαμπερό πάζλ συμπληρώνει η βανίλια και μια γερή δόση μπαχαρικών.  Φυσικά, τίποτα δεν παραπέμπει στον χαρακτήρα του αποστακτηρίου όταν το Sherry μπαίνει τόσο δυνατά στη γεύση. Εξαιρετικά στρογγυλό και αρμονικό. Μια πραγματικά μοναδική εμφιάλωση που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το Glen Moray στα μάτι μου!!

Well done guys, keep up the good work!!

Κάπου εδώ όμως αυτή η μαγική επίσκεψη στο κόσμο του Glen Moray έφτασε στο τέλος της και έπρεπε να βιαστούμε γιατί θα χάναμε το τραίνο που σε λίγη ώρα αναχωρούσε για Εδιμβούργο! Χαιρετήσαμε βιαστικά την Ιωάννα, την ευχαριστήσαμε για την πραγματικά αξέχαστη εμπειρία πο μας χάρισε και επιβιβάσαμε στο ταξί με προορισμό το σταθμό των τραίνων. Δυστυχώς όλα τα όμορφα κρατάνε λίγο…

Το Glen Moray είναι ένα αποστακτήριο που με μεγάλη μου χαρά θα επέστρεφα να εντρυφήσω λίγο περισσότερο στο τρόπο παραγωγής του και φυσικά στις γεύσεις του για αυτό και το προτείνω ανεπιφύλακτα!! Αν λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος σας στο Έλγιν μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια βουτιά στη μαγεία του Glen Moray…

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

..........Share the passion