Whisky Live Athens 2018


Το Whisky Live Athens 2018 έφτασε στο τέλος του.

Η μαγεία του Whisky Live, έφτασε και στην Αθήνα, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Το εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι έβαλε τα καλά του, άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε τους φίλους του βασιλιά των αποσταγμάτων για ένα διήμερο σταθμό, επιτρέψτε μου να πω, για το ουίσκι. Για ακόμα μια φορά, ο κόσμος έδειξε ότι διψάει για τέτοιες εκδηλώσεις και μακάρι η συγκεκριμένη εκδήλωση όχι μόνο να επαναληφθεί αλλά να βρει και μιμητές.

Η Ιστορία του Whisky Live στη χώρα μας ξεκίνησε πέρσι από τη Θεσσαλονίκη.

 

Τη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, στο Makedonia Palace πραγματοποιήθηκε το πρώτο Whisky Live στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το Whisky Live είναι μια παγκόσμια διοργάνωση, με περισσότερες από 40 ετήσιες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και σαν στόχο έχει να μυήσει το απαιτητικό κοινό της κάθε περιοχής στην κουλτούρα του whisky και στην απόλαυση premium αποσταγμάτων.

 

Παρόλο που δεν πήγα, οπότε δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη, τα πρώτα σχόλια που είχα ακούσει από φίλους του ουίσκι για την περσινή διοργάνωση στην Θεσσαλονίκη ήταν μάλλον ανάμεικτα, κάτι που με είχε βάλει σε σκέψεις. Σίγουρα όταν ξεκινάει κάτι, και μάλιστα τόσο μεγάλο όσο το Whisky Live, οι απαιτήσεις του κόσμου είναι μεγάλες, ειδικά για αυτούς που αγαπάνε το απόσταγμα και το ακολουθούν. Τα πράγματα βελτιώθηκαν, απ’ ότι άκουσα φέτος (γιατί ούτε εκεί πήγα) στο δεύτερο Whisky Live που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου αλλά σίγουρα για να μπορώ να έχω άποψη για κάτι πρέπει να το έχω ζήσει.

Μετά λοιπόν από αυτή τη μικρή εισαγωγή για την ιστορία του Whisky Live στη χώρα μας μπαίνω στο κυρίως θέμα…

Δεν σας κρύβω ότι όταν αγόραζα το εισιτήριο για το WL Athens 2018 είχα κάποιες επιφυλάξεις. Ίσως να ήταν τα αρνητικά σχόλια που είχα ακούσει για τη περσινή εκδήλωση, ίσως ήταν ο συνδυασμός της τιμής του εισιτηρίου με τη λίστας των ετικετών που ανακοινώθηκαν; Δεν ξέρω, κάτι όμως με τράβαγε πίσω. Στο τέλος βέβαια, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, επικράτησε η αγάπη μου για το απόσταγμα.

Δεν γίνεται να γκρινιάζουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για το ουίσκι στη χώρα μας και όταν γίνεται κάτι τόσο μεγάλο σαν το Whisky Live να το αγνοούμε…

Το Whisky Live ήρθε επιτέλους και στην Αθήνα!!

Από τις δύο μέρες πήγα τη πρώτη. Θα ήθελα πολύ να πάω και τη δεύτερη, όμως ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μου το επέτρεψαν τελικά.

Θα προσπαθήσω λοιπόν στο παρακάτω κείμενο να σας περιγράψω τι έζησα τη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο πρώτο Whisky Live της Αθήνας!

Η εκδήλωσε ξεκινούσε 18:00.

Το ταξί με άφησε έξι παρά δέκα έξω από τη πόρτα και χωρίς να χάσω χρόνο κινήθηκα προς τις σκάλες. Η εκδήλωση ήθελε μερικά λεπτά ακόμα για να ξεκινήσει και κάποιες μικρές, τελευταίες πινελιές έμπαιναν στα περίπτερα.

Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να καταφτάνει και έτσι, χωρίς ντροπές άρπαξα το ποτηράκι που μας έδωσαν στην είσοδο και πήγα στο περίπτερο της Pernod Ricard να ζητήσω ένα Scapa Skiren από το καλό φίλο Βασίλη.

Μετά επισκέφτηκα το περίπτερο του The Tasters Club το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν εξαιρετικό. Ο Γιάννης και η Βάσω χάρισαν ένα πραγματικό στολίδι σε μια υπέρλαμπρη έκθεση.

Δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση του και ο γνωστός σε όλους μας Πέτρος Χαριζόπουλος, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ανακηρύχθηκε όπως έμαθα ως Ambassador του Whisky Live στην Ελλάδα και έτσι έγινε ο πρώτος regional Ambassador του θεσμού.

Κατά τη διάρκεια του Whisky Live είδα τόσους πολλούς και καλούς φίλους που σίγουρα αν ξεκινήσω να τους αναφέρω έναν προς ένα σίγουρα θα ξεχάσω αρκετούς. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω το φίλο Δημήτρη που ήρθε από το Πειραιά και έφερε να δοκιμάσουμε Christmas cakes φτιαγμένο από τα χέρια της γυναίκας του με την αυθεντική σκωτσέζικη συνταγή!

Πραγματικά το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστο και αυτό πιστέψτε με αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποτυπώσω με λέξεις. Το έχω πει πολλές φορές… το ουίσκι υπάρχει για δημιουργεί παρέες. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός του και εκείνη την ημέρα αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε περίτρανα!

Ναι…. θα θέλαμε να έχουν συμμετάσχει παραπάνω εισαγωγικές εταιρείες ουίσκι, ναι….. θα θέλαμε να έχουν έρθει πολλές και αναγνωρίσιμες, παγκοσμίου φήμης φιγούρες του ουίσκι στη χώρα μας, ναι… θα θέλαμε τα tasting sessions να κρατάνε περισσότερο από 45 λεπτά και να έχουν ποτήρια τουλίπες, ναι…. θα θέλαμε να είναι πιο φτηνό το εισιτήριο και να παίρνουν όλοι ποτηράκι Glencairn δώρο αλλά αν σταθούμε μόνο εκεί τότε θα χάσουμε όλη την ουσία μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Σε ένα Whisky Live πας για το ουίσκι, πας για να περάσεις καλά και εγώ πιστέψτε με, πέρασα πάρα πολύ καλά!!

Το στοιχείο εκείνο που κατά γενική ομολογία έκανε το Whisky Live να ξεχωρίσει ήταν η «ποιότητα» των επισκεπτών. Φαίνεται πως έχει πλέον δημιουργηθεί ένα αρκετά μεγάλο κοινό ανθρώπων που γνωρίζουν το ουίσκι σε βάθος και ως καταναλωτές αναζητούν την υψηλή ποιότητα.

Παρακολούθησα 3 από τα 16 παράπλευρα whisky tasting sessions που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες του Whisky Live. Δεν γράφω ‘’masterclasses’’ γιατί απλούστατα δεν πιστεύω ότι ήταν ‘’masterclasses’’.

Και τα 3 ήταν εξαιρετικά και είμαι σίγουρος ότι όσοι τα παρακολούθησαν έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Το πρώτο ήταν το άκρως ενδιαφέρον: Food Pairing with Whisky

Εισηγητής ήταν ο Πέτρος Χαριζόπουλος, σε συνεργασία με τον Chef Δημήτρη Κουστένη.

Εκεί δοκιμάσαμε:

The Benriach 10 ετών

The Glendronach 12 ετών

και

Glenglassaugh Torfa

Κρατάω το πραγματικά εντυπωσιακό συνδυασμό του Glenglassaugh Torfa με τη Black Forest, τη διάσημη γερμανική τούρτα με κεράσια που παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της χώρας.

 

Θα μου πείτε μα καλά τυρφώδες ουίσκι με τέτοιο γλυκό…; Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!

Το δεύτερο session ήταν το: The Beasts of the Highlands

Ενώ στο πρόγραμμα έλεγε ότι το συγκεκριμένο 45λεπτο session θα το έκανε ο Rob Allanson, Πρόεδρος των World Whiskies Awards, (κάτι σαν “Oscars” των Whiskies φανταστείτε) τελικά λόγω προσωπικών, πολύ σοβαρών, προβλημάτων δεν μπόρεσε να είναι εκεί.

Το ρόλο του εισηγητή ανέλαβε ο Πέτρος Χαριζόπουλος που νομίζω ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αντικαθιστώντας επάξια ένα από τα ιερά τέρατα του ουίσκι με παγκόσμια εμβέλεια.

Δοκιμάσαμε 5 ετικέτες που ήταν πραγματικά γουλιά και δάκρυ….

Mortlach από Adelphi του 1993, 25 ετών (56.1%). Κολοσσιαίο ουίσκι. Σίγουρα ένα από τα ωραιότερα ουίσκι που δοκίμασα μέσα στο 2018.

Scallywag 10 ετών (46%). Επετειακή εμφιάλωση για τα 70 χρόνια του Douglas Laing. Όχι κακό αλλά σίγουρα η πιο αδύναμη φιάλη του line up. Ειδικά μετά το Mortlach δεν υπήρχε σύγκριση.

Glen Grant 1996 SMWS 9.133 (59.0 %). Τα Scotch Malt Whisky Society δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ! Ακόμα ένα εντυπωσιακό ουίσκι, ακόμα ένα μεγάλο Glen Grant 21 ετών. Η δεύτερη καλύτερη ετικέτα που δοκίμασα εκείνο βράδυ μετά το Mortlach που νομίζω έπαιζε χωρίς αντίπαλο.

Clynelish από το Γερμανό ανεξάρτητο εμφιαλωτή Malts of Scotland 21 ετών από το βαρέλι 18026 (47,1%). Ένα καλό και όμορφο Clynelish που δεν με ενθουσίασε. Γλυκό και ευχάριστο αλλά απείχε από τις μεγαλειώδεις εμφιαλώσεις που μας έχουν χαρίσει τα Malts of Scotland.

Brackla από Dunckan Taylor και τη σειρά The Octave, 6 ετών (53,1%). Για 6 ετών άψογο. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι 3 μήνες παλαίωσης βαρέλι Octave αλλά την έκανε τη δουλεία του μια χαρά! Φρέσκο, νέο και γεμάτο νεύρο και ένταση! Το 3o καλύτερο ουίσκι της βραδιάς.

Το συγκεκριμένο Line up πιστέψτε με ήταν ένα από τα καλύτερα που έχω δει σε tasting session στη χώρα μας και ο Πέτρος ήταν άψογος, σε όλη του την προσέγγιση, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό!

Το τρίτο και τελευταίο session ήταν το: Τhe different flavors of Loch Lomond

Με εισηγητή το Γιώργο Παπαδογούλα

Το Γιώργο δεν τον έχω ξαναδεί σε event να παρουσιάζει ουίσκι. Ήταν η πρώτη μου φορά και είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Έκανε ότι μπορούσε ούτως ώστε να κάνει την εμπειρία όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Και περάσαμε πραγματικά (και εδώ) υπέροχα!!

Δοκιμάσαμε:

Loch Lomond Blended Scotch Whisky – Reserve

Loch Lomond 12 ετών

Glen Scotia 15 ετών

Loch Lomond 18 ετών

Και

Loch Lomond Inchmoan 12 ετών

Επειδή πάντα μου αρέσει να λέω την αλήθεια πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ δεν ήμουν θαυμαστής ούτε του Loch Lomond ούτε του Inchmurrin ούτε του Glen Scotia (το Inchmoan δεν το είχα δοκιμάσει). Παρόλα αυτά πριν από λίγο καιρό δοκίμασα ένα εξαιρετικό Inchmurrin 2003 -2017 single cask, ανεξάρτητη εμφιάλωση για τους WhiskyNerds στην Ολλανδία και έμεινα με ανοιχτό το στόμα, και φυσικά δεν πρέπει να αδικήσω το πραγματικά πολύ καλό Glen Scotia 10 ετών 2008 – Campbeltown Malts Festival 2018. Αυτές οι δύο ετικέτες, συν κάτι φιάλες Loch Lomond που είχε φέρει το Σεπτέμβριο ο φίλος Χρήστος από το Λονδίνο με κάνανε να πάω σε αυτό το session και δεν το μετάνιωσα. Πραγματικά γίνεται πολύ και καλή δουλεία εκεί πέρα. Θα τις ξαναδοκιμάσω τις φιάλες και θα τις μελετήσω με την ησυχία μου γιατί όπως καταλαβαίνετε μέσα σε 45 λεπτά και μετά από όλα αυτά που προηγήθηκαν ήταν δύσκολο να εμβαθύνεις. Σαν γενική εικόνα όμως ήταν πολύ καλή. Τουλάχιστον οι 3 από τις 5 φιάλες για να είμαι ειλικρινής 😉 .

Και μετά από τα Loch Lomond και το Glen Scotia ήπιαμε ακόμα ένα ουίσκι, Port Charlotte 10 ετών αυτή τη φορά, μαζί με τον Ανέστη και αποχωρίσαμε για το σπίτι.

Ελπίζω να με συγχωρέσετε που στο συγκεκριμένο κείμενο έλειπαν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ετικετών που δοκιμάστηκαν, αλλά πραγματικά κάτι τέτοιο ήταν ακατόρθωτο.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Πέτρο Χαριζόπουλο που πραγματικά έκανε ότι περνάει από το χέρι του για να απογειώσει το γευστικό μας ταξίδι στο μαγικό κόσμο του ουίσκι εκείνο το βράδυ, το Σάκη και το Χρήστο που ήταν δίπλα μου, ακόμα και τη δύσκολη ώρα της ανεύρεσης ταξί, το Δημήτρη για το υπέροχο Christmas Cake και όλους τους φίλους που έκαναν αυτές τις 5 ώρες να μοιάζουν μερικά δευτερόλεπτα!!

Έχοντας τώρα την εμπειρία μπορώ να πω με σιγουριά ότι:

Nαι, το Whisky Live μπορεί να γίνει καλύτερο αλλά και έτσι όπως είναι εγώ πέρασα ΥΠΕΡΟΧΑ και πραγματικά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να πάω και τη δεύτερη μέρα.

Είμαι σίγουρος ότι χρόνο με το χρόνο το Whisky Live θα εξελίσσεται σε μία απόλυτα βιωματική έκθεση, που πέρα από τη γευστική δοκιμή του ουίσκι, θα προσφέρει και δυνατές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Υπομονή λοιπόν, μέχρι το επόμενο Whisky Live…

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

 

 

..........Share the passion