Freedom an’ Whisky Gang Thegither


Εάν αποσυνθέσεις τη Σκωτία στο τέλος θα δεις να σου απομένουν: Whisky, Haggis και τα ποιήματα του Robert Burns…

Γιος αγρότη, με στοιχειώδη επίσημη μόρφωση, κυρίως αυτοδίδακτος, ο Ρόμπερτ Μπερνς είναι ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας.

Όσο ζούσε ήταν μια προδρομική ρομαντική φιγούρα: πνεύμα ατίθασο, παθιασμένος πρεσβευτής των αρχών της Γαλλικής Επανάστασης, μελαγχολικός και ενθουσιώδης, ακατάλυτα δεμένος με τη φύση, διαρκώς διακινούμενος από τον έρωτα, πατέρας δώδεκα παιδιών, θαυμαστής της λαϊκής κουλτούρας, παθιασμένος με το ουίσκι και φανατικός συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών.

Σ’ όλη του τη ζωή αγωνίστηκε κατά της τρομερής φτώχειας. Άρχισε να γράφει ποιήματα από 15 ετών και συνέχιζε να γράφει ενώ δούλευε παράλληλα στα χωράφια.
Τα ποιήματά του διαδίδονταν από στόμα σε στόμα στα χωριά της Σκοτίας και απέκτησε τη φήμη του ελεύθερου στοχαστή.

Ο Μπερνς λάτρευε να διαβάζει και να ακούει ιστορίες. Συγκρατούσε τις ιστορίες στο μυαλό του και τις μετέτρεπε σε ποιήματα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής των Βρετανικών νήσων μετά τον Σέλλεϋ και ένας από τους πρωτοπόρους του ρομαντισμού.

Η ποίησή του είναι απλή και δυνατή, γεμάτη χάρη και χιούμορ και αποτελεί, ακόμα και σήμερα κοινό τόπο και συνδετικό κρίκο των απανταχού Σκοτσέζων. Πολλά από τα έργα του έχουν επηρεάσει μεταγενέστερους δημιουργούς, όπως τον Μπομπ Ντίλαν ο οποίος δήλωσε πως το ποίημα του Μπερνς “My love is like a red, red rose” ήταν η μεγαλύτερη έμπνευσή του, ενώ συγγραφείς όπως ο Τζον Στάινμπεκ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ εμπνεύστηκαν επίσης τους τίτλους των έργων τους «Ανθρωποι και ποντίκια» και «Ο φύλακας στη σίκαλη» από στίχους δικών του ποιημάτων.

Ο Μπερνς, ύμνησε την λαϊκή σκωτσέζικη ψυχή, τον έρωτα και την ελευθερία, περιέγραψε την ζωή στην Σκωτία όσο και στην αγροτική περιοχή που μεγάλωσε, γι αυτό και αποκαλείται «βάρδος της Καληδονίας» και θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας.

Ο βάρδος τη Καληδονίας πέθανε στο Ντάμφρις της νότιας Σκοτίας το 1796, από διάφορες επιπλοκές που ακολούθησαν μια εξαγωγή δοντιού.Κηδεύτηκε στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στις 25 του μήνα με στρατιωτικές τιμές, αφού ήταν μέλος των Royal Dumfries Volunteers.

Το πιο γνωστό του ποίημα είναι το “Tam O’Shanter”, το οποίο έγραψε μέσα σε μία μέρα και αναφέρεται σε κάποιον άνδρα που προσπαθεί να γλιτώσει από μία μάγισσα. Έγραψε πάνω από 200 τραγούδια για το Μουσικό Μουσείο της Σκωτίας για να δείξει την αγάπη του για την πατρίδα του και τα έθιμά της. Η συλλογή αυτή θεωρείται η σημαντικότερη λογοτεχνική του προσπάθεια.

Όταν γεννήθηκε το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου 1759

”Scotland, my auld, respected mither!
Tho’ whiles ye moistify your leather,
Till, whare ye sit on craps o’ heather,
Ye tine your dam;
Freedom an’ whisky gang thegither!
Take aff your dram!”

Είπε:

✔️ Η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την απογοήτευση.

✔️ Η καχυποψία είναι μια βαριά πανοπλία και με το βάρος της εμποδίζει περισσότερα από όσα μας προστατεύει.

 

 

 

..........Share the passion