Μια μέρα στο αποστακτήριο του Glen Garioch


To Glen Garioch (προφέρεται Γκλεν Γκίρι) είναι το εμβληματικό αποστακτήριο, σήμα κατατεθέν, της πόλης Oldmeldrum γνωστή και ως Meldrum στο Aberdeenshire στη βορειοανατολική Σκωτία.

Το Oldmeldrum είναι ένα μικρό γραφικό χωριό των 3000 κατοίκων που σύμφωνα με τους κατοίκους του, πρωτοκατοικήθηκε το 1307 από στρατιώτες πριν από την Μάχη του Inverurie.

Στην καρδιά της πόλης βρίσκεται μια ανοιχτή πλατεία ακριβώς μπροστά από το επιβλητικότερο ίσως κτίριο που δεν είναι άλλο από το Δημαρχείο, χτισμένο το 1877.

Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη με λεωφορείο, είτε από το Aberdeen (περίπου 1 ώρα) είτε από το Inverurie (περίπου 15 λεπτά).

Το ρολόι έδειχνε 14:00 όταν μας άφηνε το λεωφορείο στη κεντρική πλατειά. Ευτυχώς ο καιρός ήταν με το μέρος μας και παρόλο το τσουχτερό κρύο, ο ήλιος έλαμπε περήφανος στο καταγάλανο Σκωτσέζικο ουρανό. Αφήσαμε βιαστικά τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο και κινηθήκαμε βιαστικά προς το αποστακτήριο για να προλάβουμε το τελευταίο distillery tour που ξεκινούσε στις 14:30.

To αποστακτήριο του Glen Garioch είναι ένα από τα παλαιότερα της Σκωτίας, αφού πήρε τη νόμιμη άδεια του το 1797. (Φήμες λένε, ότι λειτουργούσε πολλά χρόνια και χωρίς νόμιμη άδεια)

Η περιπλάνηση μας στο διαμαντάκι του Oldmeldrum ξεκίνησε από το visitors center του αποστακτηρίου. Εκεί μας υποδέχτηκε η ευγενέστατη Yvonne που θα ήταν και η ξεναγός μας για την επόμενη 1,5 ώρα στο μαγικό κόσμο του Glen Garioch.

Ξεκινήσαμε από τα βασικά. Τι σημαίνει δηλαδή Glen Garioch. Το Glen προφανώς και το έχετε ξαναδεί σε ετικέτες σκωτσέζικου ουίσκι. Glen στη Σκωτική Γαελική γλώσσα σημαίνει Valley (κοιλάδα ελληνιστή) οπότε με μια πρώτη ανάγνωση το Glen Garioch μεταφράζεται ως ‘Valley of the Garioch‘. Εκεί ήρθαν να προστεθούν οι γνώσεις της καλοσυνάτης ξεναγού μας και να μας εξηγήσει ότι στο Aberdeenshire έχουν μια τοπική διάλεκτο που λέγεται Doric (δωρικά ελληνιστή).

Στα δωρικά λοιπόν Garioch σημαίνει Granary (σιταποθήκη) άρα Glen Garioch σημαίνει Valley of the Granary και αναφέρεται ξεκάθαρα στο παρελθόν αλλά και το παρόν της περιοχής που φημίζεται για τα σιτηρά της. Το αποστακτήριο αντλεί νερά από την πηγή  ‘’The Silent Spring’’ που την ονόμασαν έτσι, όπως μας ενημέρωσε η Yvonne γιατί ούτε να τη δεις μπορείς ούτε να την ακούσεις (!). Γενικά ακούσαμε πολλά σε αυτό το distillery tour και θα προσπαθήσω να σας τα μεταφέρω αφιλτράριστα. Μέχρι και για φαντάσματα είπαμε…

Μετά από ένα σύντομο μάθημα για την ιστορία του αποστακτηρίου είδαμε τα παλιά floor maltings του αποστακτηρίου τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν το 1995. Μέχρι τότε το Glen Garioch είχε τα δικά του floor maltings και έβγαζε βυνοποιημένο κριθάρι 5-10 ppm. Αυτή η μοναδική, σχεδόν ανεπαίσθητη υπόνοια καπνού είναι και το χαρακτηριστικό εκείνο που κάνει τους λάτρεις του αποστακτηρίου να κυνηγάνε μετά μανίας αποστάξεις πριν από το 1995 είτε OB είτε IB. Εκεί είχαμε μια σύντομη κουβέντα για τη ποσόστωση των maltings του Glen Garioch αφού η Yvonne επέμενε ότι μέχρι το 1995 το αποστακτήριο χρησημοποιούσε 100% τα δικά του maltings και δεν αγόραζε από εξωτερικό προμηθευτή κάτι βέβαια για το οποίο δεν ΄βάζω και το χέρι μου στη φωτιά αφού είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 1990 το αποστακτήριο λόγω αύξησης των πωλήσεων δεν μπορούσε να βασιστεί μόνο στο δικό του βυνοποιημένο κριθάρι για να καλύψει τις ανάγκες του…

Όπως είναι λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις η συζήτηση δεν οδήγησε σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά αυτό έχει μικρή σημασία αφού είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Η μεγάλη αλλαγή στο γευστικό προφίλ του αποστακτηρίου ήρθε το 1994 όταν ο Ιαπωνικός κολοσσός Suntory αγόρασε τη Morrison Bowmore Distillers, εταιρεία που είχε στην ιδιοκτησία της από το 1970 το Glen Garioch και αποφάσισαν ένα χρόνο αργότερα να σταματήσουν να βγάζουν το δικό τους βυνοποιημένο κριθάρι και να αγοράζουν unpeated από εξωτερικό προμηθευτή. Αυτή τη στιγμή το αποστακτήριο αγοράζει βύνη από την εταιρεία  Simpson’s.

Απλά για τα πρακτικά νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία Suntory έχει ενωθεί με την Beam (βλέπε Jim Beam) ονομάζεται Beam Suntory και έχει στην κατοχή της, μεταξύ άλλων και 5 σκωτσέζικα αποστακτήρια: Auchentoshan, Ardmore, Bowmore, Laphroaig και Glen Garioch.

Μετά κατευθυνθήκαμε στο Mash Tun και μιλήσαμε για το mashing. Ακολούθησε ενδελεχής έλεγχος στα 8 ανοξείδωτα washbacks που το κάθε ένα χωράει 22,000 λίτρα wort και αναλύσαμε το γεγονός ότι το αποστακτήριο δεν χρησιμοποιεί υγρή μαγιά όπως πολλά άλλα, αλλά ξηρή.

Επόμενη στάση το Still Room. 3 άμβυκες, οι δύο σε λειτουργία ο τρίτος όχι…

Ένα wash still και ένα spirt still λειτουργούν. Το wash έρχεται από τα washbacks στους 8% vol. Μετά τη πρώτη απόσταξη παίρνουμε τα low wines στους 18% vol και όταν τελειώσουμε τη δεύτερη απόσταξη και ξεχωρίσουμε τα κομμάτια, η καρδιά ή αλλιώς, αυτό που μπαίνει στο βαρέλι καταλήγει στους 69% vol.

To new make spirit του Glen Garioch όπως και τα περισσότερα στη Σκωτία είναι προϊόν διπλής απόσταξης.

Προτελευταία στάση της ξενάγησης ήταν το Warehouse number 4. Εκεί που αναπαύεται το απόσταγμα μέχρι να γίνει ουίσκι. Το αποστακτήριο χρησιμοποιεί ex bourbon βαρέλια από το Jim Beam και ex Oloroso Sherry. Οι βασικές του εκδόσεις έχουν ¼ ex Oloroso και ¾ ex Bourbon. Κάποτε έδινε ουίσκι για τη δημιουργία του VAT 69 αλλά απ’ ότι μας είπαν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον.

Επίσης δεν είναι της λογικής του τελειώματος (finish) αλλά του παντρέματος. Στο Warehouse number 4 είχε και 4 βαρέλια που μπορούσες αν ήθελες να τα εμφιαλώσεις και να αγοράσεις την δική σου Hand Filled εμφιάλωση με το αντίστοιχο φυσικά τίμημα . Βέβαια για να γίνει αυτό έπρεπε να τα ανοίξεις με το παραδοσιακό τρόπο βεβαίως βεβαίως!!!

Οι Hand Filled μπορεί να είναι πανέμορφες εμφιαλώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις λες φτηνές αφού οι συγκεκριμένες ξεκινούσαν από 115 λίρες και έφταναν μέχρι 395.

Τα βαρέλια λοιπόν που περίμεναν στο πάτωμα τους επίδοξους δοκιμαστές – αγοραστές ήταν ένα virgin oak 2011, ένα peated bourbon 2009 ένα sherry butt 1997 και ένα sherry butt 1985. Αφού παίξαμε και εμείς με τα βαρέλια και τα μυρίσαμε ήρθε ή ώρα να περάσουμε στα αγαπημένο μου κομμάτι που δεν είναι άλλο από τη γευστική δοκιμή του Glen Garioch.

Περίπου το 2005 η βασική σειρά του αποστακτηρίου αποτελούνταν από 5 ετικέτες

10 ετών, 15 ετών 21 ετών και δύο Nas εμφιαλώσεις με το όνομα the ‘Archive’ και ‘Highland Tradition’. Μετά όμως την αλλαγή της βασικής σειράς του Bowmore (2007) και του  Auchentoshan (2008), η Suntory αποφάσισε το 2009  ότι ήρθε και η σειρά του Glen Garioch…

Έτσι κυκλοφόρησε το 1797 Founder’s Reserve και το 12 ετών (2010). Το αξιοπερίεργο με αυτές τις δύο βασικές ετικέτες είναι ότι οι αλκοολικοί βαθμοί τους ξεφεύγουν από τα τετριμμένα της βιομηχανίας αφού το απόσταγμα μπαίνει στη φιάλη στους 48%.

Με όλη αυτή τη ξενάγηση όμως μας άνοιξε η όρεξη για ουίσκι…

Χωρίς καθυστερήσεις λοιπόν πήγαμε πίσω στο visitor’s center που μας περίμεναν 3 + 1 διαφορετικά Glen Garioch.

Glen Garioch 1797 Founder’s Reserve (48%)

Μια εμφιάλωση που μάλλον κινείται σε ρηχά νερά. Μια introduction ετικέτα στο κόσμο του Glen Garioch. Μέλι, βανίλια, και βύνη. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Το μοναδικό δέλεαρ ίσως είναι η χαμηλή τιμή.

 Glen Garioch 12 Year Old (48%)

Νομίζω ότι αν θέλουμε κάπως να δώσουμε ένα ορισμό στο πως είναι το γευστικό προφίλ ενός Highland Whisky τότε το Glen Garioch 12 Year Old είναι η ιδανικότερη ετικέτα για να το εκπροσωπήσει. Γήινο, γλυκό και γεμάτο στο στόμα. Τα φρούτα έρχονται ασταμάτητα και συντροφεύονται από βανίλια και κάποια ελάχιστα μπαχαρικά. Ένα ουίσκι για όλους. Εύκολα θα το χαρακτήριζα ως Breakfast Scotch αφού είναι ιδανικό για starter.

 Glen Garioch The Renaissance 2nd Chapter 16 Year Old (51,4 %)

Η αναγέννηση του Glen Garioch μετά την αναζωογόνηση του το 1997 μέσα από 4 εμφιαλώσεις. Η σειρά The Renaissance δείχνει την γευστική εξέλιξη του Glen Garioch στα 15 – 16 -17 και 18 έτη. Εμείς δοκιμάσαμε το δεύτερο κεφάλαιο… ξεκινάει με πλούσια καραμέλα από τα Highlands, κρεμώδη μπισκότα, μαύρη ζάχαρη με σοκολάτα και φλούδα εσπεριδοειδών. Πορτοκάλι με κανέλα, δύο τσουβάλια κριθάρι, και ζεστό κρουασάν βουτύρου στο τελείωμα. Αρκετά ευχάριστο χωρίς όμως να προσφέρεται για δυνατές συγκινήσεις.

Η γευστική δοκιμή έκλεισε με τις 4 Hand Filled εμφιαλώσεις που μπορεί κανείς να τις δοκιμάσει μόνο μέσα στο αποστακτήριο και εφόσον αποφασίσει να αγοράσει μια από αυτές. Νομίζω ότι από τις 4, αυτές που ξεχώρισαν ήταν το 1997 single sherry butt και το 1985 single sherry butt. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις με απλά λόγια αυτές τις δύο super sexy sherry βόμβες. Σοκολάτα, μούρα, αποξηραμένα δαμάσκηνα κανέλα, γαρύφαλλο το ένα και μέντα, καραμέλα, bitter σοκολάτα, καπνό και σύκο το άλλο. Απλά πελώριες εμφιαλώσεις και οι δύο… Να κάθεσαι να πιπιλάς το ποτήρι με τις ώρες…

Σε κάποια στιγμή, και ενώ είχα χαθεί μέσα στις γεύσεις και στα αρώματα του Glen Garioch ένα χέρι με σκούντησε. Συγνώμη που ενοχλώ, μου είπε ευγενικά μια κοπέλα, αλλά πρέπει να κλείσουμε. Η ώρα είχε πάει 17:00 και το αποστακτήριο έκλεινε κανονικά στις 16:00. Με είχε συνεπάρει τόσο πολύ αυτό που έπινα που πραγματικά έχασα την αίσθηση της ώρας…

 

Ζήτησα συγνώμη, έκανα τις αγορές μου από το distillery shop και έφυγα βιαστικά. Ένα αποστακτήριο δεν είναι οι άμβυκες, δεν είναι τα washbacks και οι τοίχοι, δεν είναι τα τούβλα και τα μηχανήματα. Είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό, και στο Glen Garioch έβλεπες ανθρώπους που αγαπάνε αυτό που κάνουν και ως γνωστόν η αγάπη για κάτι σε κάνει να λάμπεις.

Φεύγω πραγματικά με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ελπίδα να ξαναγυρίσω σύντομα!

Ευχαριστώ Glen Garioch για την υπέροχη εμπειρία!!!

Slàinte mhòr

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion