Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τα Sherry Bomb Whisky


Aberlour Hand Filled Sherry Matured 16 Year Old

Όταν μπαίνει κάποιος στον μαγικό κόσμο του ουίσκι, ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιλαμβάνεται είναι ότι υπάρχουν πολύ τύποι βαρελιών που μπορεί να ωριμάσει ένα ουίσκι.

Με ένα από αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα…

Τα βαρέλια τύπου ‘’sherry’’ χρησιμοποιούνται στη Σκωτία περίπου 200 χρόνια και πολλά αποστακτήρια τα προτιμούν για να μπορέσουν να διατηρήσουν ή και να αναμορφώσουν το  γευστικό τους προφίλ.

Αρχικά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τα βαρέλια sherry που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση του βασιλιά των αποσταγμάτων. Στο Scotch Whisky Regulations 2009 δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στη λέξη sherry και υπάρχει μόνο αναφορά στα βαρέλια αυτού του τύπου ως βαρέλια από δρυ με χωρητικότητα μικρότερη των 700 λίτρων (SWR2009 3.(1)(c))

Δεν είναι λίγες οι φορές που τo heavily sherried στυλ του whisky έχει διχάσει γευστικά τους φίλους του ουίσκι. Ακόμα θυμάμαι τι θόρυβο είχε προκαλέσει η απόφαση του Jim Murray να ανακηρύξει το Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 ως το καλύτερο ουίσκι στο κόσμο για εκείνη τη χρονιά.

Έχουν τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτά τα βαρέλια, που από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει κανείς την επιρροή που έχουν στο απόσταγμα. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα, τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, σοκολάτας και φλουδών πορτοκαλιού αποτελούν αποτελούν το σήμα κατατεθέν αυτών των ουίσκι.

Τι είναι όμως το sherry?

To sherry ξεκίνησε ως ένα ξηρό λευκό κρασί που παράχθηκε από σταφύλια Palomino. Σε αντίθεση με το ουίσκι, τα βαρέλια που περιέχουν sherry, δεν γεμίζουν μόνο μια φορά και αφήνονται να ωριμάσουν μέχρι το απόσταγμα να είναι έτοιμο και να μεταφερθεί σε άλλο βαρέλι ή να εμφιαλωθεί. Χρησιμοποιούν μια διαδικασία ωρίμανσης που λέγεται ‘’Solera’’ (σας θυμίζει κάτι αυτό;) όπου ποσότητες του sherry εξάγονται από το βαρέλι και αντικαθίστανται με νέο κρασί. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για χρόνια επιτρέποντας στο νέο κρασί να αναμιχθεί και να αλληλοεπιδράσει με το παλιό, δημιουργώντας τελικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ballechin PX Cask

 

Το sherry είναι κατοχυρωμένο κρασί από την περιοχή Χερέθ ντε λα Φροντέρα (Jerez de la Frontera), μια πόλη που βρίσκεται στην επαρχεία του Κάδιθ στην Ισπανία και είναι ο πολυπληθέστερος δήμος στην επαρχία και πέμπτος στην Ανδαλουσία.

Χερέθ

Από το 1986 όλα τα sherry πρέπει να εμφιαλώνονται στο Χερέθ, κάτι που φυσικά έδωσε μεγάλη πνοή στην πόλη που εκτός από το κρασί είναι γνωστή για το φλαμένκο και τα άλογά της. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το sherry περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα γεύσεων και στυλ. Όμως πολλά αποστακτήρια ουίσκι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε βαρέλια που θα τους δώσουν στη γεύση ξηρούς καρπούς, το ξηρό στυλ του Oloroso ή τα γλυκά πλούσια αρώματα του Pedro Ximenez (PX) τα οποία ταιριάζουν ιδιαίτερα στην ωρίμανση του single malt whisky.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι bodegers συνηθίζουν να χρησιμοποιούν Αμερικάνικη Δρύ (Quercus alba) για τα βαρέλια που ωριμάζει το sherry γιατί είναι λιγότερο επιρρεπής σε διαρροές, κάτι όμως που δεν προτιμάται από τα αποστακτήρια ουίσκι. Για να μπορέσει το ουίσκι να πάρει τα αρώματα και όλα αυτά τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά που έχει να του δώσει ένα βαρέλι που έχει παλαιώσει μέσα του sherry, πρέπει να είναι από Ευρωπαϊκό Δρυ (Quercus robur). Ο συγκεκριμένος τύπος ξύλου αλληλοεπιδρά περισσότερο με το απόσταγμα και έτσι του επιτρέπει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν οι Σκωτσέζοι (και όχι μόνο) για να βγάλουν τον συγκεκριμένο τύπο ουίσκι επιλέγουν ευρωπαϊκά και με το sherry να έχει παλαιώσει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια στο βαρέλι πριν το αγοράσουν.

Ένα βαρέλι ευρωπαϊκής δρυός, πρώην sherry, που γεμίζεται για πρώτη φορά με ουίσκι θα δώσει μια παλέτα αρωμάτων γαρυφάλλου, σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων. Το ίδιο βαρέλι όταν θα γεμίσει για δεύτερη φορά θα δώσει στο ουίσκι λιγότερο από τα παραπάνω αρώματα. Μπορείτε να βρείτε ex-sherry βαρέλια τα οποία να έχουν γεμίσει τόσες φορές που να μην υπάρχει πια το στοιχείο ‘’sherry’ ’

Bunnahabhain 12 Year Amontillado Cask Finish

Όλα βέβαια έχουν να κάνουν με τη γεύση…

Τα ουίσκι μπορεί να φανερώσουν γεύση μπισκότου (λόγω της βύνης), καπνιστά αρώματα (που μεταδόθηκαν κατά την ξήρανση της βύνης), φρουτώδη χαρακτηριστικά (που προέρχονται από τη μαγιά κατά τη ζύμωση), ίχνη βανίλιας (από το ξύλο), βερίκοκο μπαχαρικά κ.λ.π (από βαρέλια sherry) και μέντας (από τις χημικές αντιδράσεις κατά την ωρίμανση).

Τα πιο σημαντικά στυλ του Sherry είναι:

  • Fino
  • Manzanilla
  • Amontillado
  • Palo Cortado
  • Oloroso
  • Pedro Ximénez
  • Moscatel

H sexy miss ‘’Sherry Bomb’’ θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστήσει σε κάποια ταινία με θέμα το ουίσκι μαζί με τον διαβολικό ‘’Peat monster’’ αφού και οι δύο είναι έντονοι χαρακτήρες γεμάτοι γεύσεις και αρώματα. Ίσως κάποιοι γελάσουν όταν θυμηθούν πως ένιωσαν όταν πρωτοδοκίμασαν ένα από τα πολλά Sherry Bomb ουίσκι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Aberlour A’bunadh Batch 45

Καλό θα είναι βέβαια να επισημάνουμε ότι ο όρος ‘’Sherry Bomb’’ είναι σχετικά πρόσφατος. Ψάχνοντας στο ίντερνετ, βρήκαμε ότι η πρώτη αναφορά του ήταν το 2012 στο αμερικάνικο Q&A Quora. Εκεί κάποιος φίλος του ουίσκι ήθελε να βρει μια λέξη για να περιγράψει το Aberlour A’bunadh και νομίζω πως βρήκε τη λέξη που το χαρακτηρίζει απόλυτα!

Προχωρώντας από τα τυρφώδη ουίσκι που είναι πολύ δημοφιλή στις μέρες μας, πιστεύω ότι θα διανύσουμε μια εποχή Sherry Bomb.

Παρ’ όλο που αποστακτήρια όπως το Glenfarclas δείχνουν μεγάλη προτίμηση εδώ και πολύ καιρό στα heavy sherry whisky νομίζω πως η ώρα μηδέν, για το ειδύλλιο του κόσμου με τα Sherry Bombs ξεκίνησε με το Glendronach και την αναμόρφωσή του από τον Billy Walker. Η ραχοκοκαλιά των Glendronach είναι ουίσκι που ωριμάζουν σε προσεκτικά επιλεγμένα sherry βαρέλια με ένα μοναδικό heavily sherried αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάτι δελεαστικό σχετικά με τα sherry bomb ουίσκι.

Δεν ξέρω αν είναι το εντυπωσιακά σκούρο χρώμα τους που σχεδόν μπορείς να το μυρίσεις και να φαντασιωθείς το ουίσκι πριν αυτό να βγει από το μπουκάλι. Δεν ξέρω αν είναι τα παχιά δάκρυα που παράγονται με κάθε γύρισμα του ποτηριού δημιουργώντας ένα καλοσχηματισμένο κολιέ που αργεί να φύγει από το γυαλί. Ακόμα το ψάχνω…

Γενικά αυτά τα ουίσκι σε προδιαθέτουν για κάτι μεγαλειώδες πριν καν πλησιάσεις το ποτήρι στη μύτη σου. Δυστυχώς όμως, όπως και με όλες τις ετικέτες που έχω δοκιμάσει, έτσι και αυτά ή θα είναι επιτυχία ή θα είναι αποτυχία, που θα συνοδεύεται από απογοήτευση εξαιτίας των υψηλών προσδοκιών.

Πάντως αν σας αρέσει το ουίσκι σας να έχει μια σύνθετη- πολύπλοκη παλέτα, αρώματα σταφίδων, κέικ φρούτων, γλυκά μπαχαρικά, φρέσκια κρέμα σοκολάτας, καφέ, καραμέλα φρούτα, κεράσια, και πολλά αλλά παρόμοια χαρακτηριστικά ίσως θα πρέπει να αφήσετε αυτά τα σκούρα sherry τέρατα να βγουν από τη σπήλιά τους και να τα δοκιμάσετε. Σίγουρα δεν είναι το τυπικό every day whisky αλλά σε κάποιες περιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από ιδανικό!

Βρείτε το χρόνο να εξερευνήσετε τις αμέτρητες επιλογές που έχετε και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε!

Για το τέλος άφησα τη λίστα με τα πιο αγαπημένα heavily serried whisky (SherryBomb Hall of Fame)  όπως το ψήφησαν τα μέλη του SherryBomb Whisky Appreciation Society.

SherryBomb Hall of Fame

Παρόλο που είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνήσετε με κάποιες επιλογές, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν είναι μια λίστα ενός ‘’ειδικού’’ αλλά επιλογές ανθρώπων που τους αρέσει ο συγκεκριμένος τύπος ουίσκι.

 

No 10: Aultmore, 25yr, Ad Rattray, Sherry Cask

No 9: Cadenhead Glenrothes 19yr Single Sherry Cask

No 8: Aberlour Hand Fill 16yr Sherry Single Cask

No 7: Edradour Straight from the Cask

No 6: The Maltman Secret Speyside 14yo

No 5: GlenDronach ‘Luke Skywalker’ 10yr

No 4: GlenDronach Hand-Filled Cask #1441

No 3: Strathisla 2003 13yr Cask #62274

No 2: Kavalan Solist Sherry Cask

No 1: GlenDronach 18yr Allardice

 

 

 

Φιλικά

Giannis Whisky&Travel

..........Share the passion