Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal


Ένα ακόμα αποστακτήριο «φάντασμα» έρχεται να προστεθεί στη συλλογή Ghost and Rare του Johnnie Walker Blue Label.

Αυτή τη φορά, η κυκλοφορία του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare, είναι ένας φόρος τιμής στο αποστακτήριο Glenury Royal το οποίο έκλεισε τις πόρτες του στις 31 Μαΐου του 1985. Το αποστακτήριο από το χωρίο Stonehaven του Aberdeenshire, στα Highlands της Σκωτίας είχε πλούσια ιστορία στην παραγωγή ουίσκι και ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τον φρουτώδη χαρακτήρα του.

Η συγκεκριμένη εμφιάλωση πρόκειται για την τρίτη προσθήκη της σειράς Ghost and Rare, που περιλαμβάνει σπάνια ουίσκι από τα αποστακτήρια «φαντάσματα» της Diageo που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και αρκετά χρόνια. Η δημιουργία αυτή αποτελεί ένα στοίχημα αλλά και μια απάντηση του Master Blender του Johnnie Walker, Jim Beverage σε όλους τους φίλους του ουίσκι που τους αρέσει να εξερευνούν τις γευστικές νότες σπάνιων ουίσκι από τα αποθέματα του Johnnie Walker.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, ήταν να φέρουμε στην επιφάνεια ακόμα έναν κρυμμένο θησαυρό στον κόσμο του ουίσκι. Αυτή η πολυτελής νέα έκδοση, μας προσέφερε μια νέα ευκαιρία, να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα πολυάριθμα και φρουτώδη γευστικά στρώματα που βρίσκονται σε κάθε σταγόνα του Johnnie Walker Blue Label», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Jim Beveridge για το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal.

Το  Glenury ιδρύθηκε το 1825 από τον καπετάνιο Robert Barclay -μέλος του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου και ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε 1.000 μίλια σε 1.000 ώρες.

Tο αποστακτήριο, λίγο καιρό μετά το άνοιγμα του καταστράφηκε ολοσχερώς από μια μεγάλη πυρκαγιά. Όμως, σαν φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του (εξού και ο φοίνικας στη φιάλη)  ανοικοδομήθηκε και συνέχισε να ευδοκιμεί και πάλι. Υπό την αποφασιστική διεύθυνση του Robert Barclay, το Glenury Royal κατάφερε να είναι ένα από τα τρία συνολικά αποστακτήρια στη Σκωτία, τα οποία έχουν λάβει την τιμητική διάκριση του βασιλικού τίτλου γνωστό και ως ‘’Royal Warrant’’. Σήμερα, το όραμα του καπετάνιου Barclay, συνεχίζει να «ζει» μέσα από τα ελάχιστα αποθέματα του σπάνιου αυτού αποστάγματος.

Για τη δημιουργία αυτού του premium blend, η ομάδα των blenders του Johnnie Walker με επικεφαλής τον Dr. Jim Beveridge, επέλεξε οκτώ συνολικά ουίσκι.

Εκτός από το Glenury Royal, περιλαμβάνονται όπως είναι λογικό και άλλα αποστακτήρια που παράγουν malt και grain ουίσκι.

Ανάμεσά του ξεχωρίζουν δύο ακόμα αποστακτήρια «φαντάσματα» που έχουν αναστείλει πλέον τη λειτουργία τους, το Cambus και το Pittyvaich αλλά και πέντε ακόμα, όπως το Glen Elgin, το Inchgower, το Glenlossie, το Cameronbridge και το Glenkinchie, που έρχονται να συμπληρώσουν το γευστικό πάζλ  του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal.

Tasting Notes / Γευσιγνωστικα χαρακτηριστικά

  • Χρώμα: ελαφρύ κεχριμπάρι
  • Nose/ μύτη: Ο «εξωστρεφής» αρωματικός χαρακτήρας του κυριαρχεί. Πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από φρούτα, γεμάτο μπανάνα, μήλο και εσπεριδοειδή που ισορροπεί αρμονικά με διακριτικά αρώματα μελιού. Παιχνιδιάρες νότες βανίλιας έρχονται δειλά δειλά στο προσκήνιο όσο περνάει η ώρα και η πανέμορφη μύτη,  ολοκληρώνεται με ανθικές νύξεις.
  • Palate / Στόμα: Στο στόμα ξεδιπλώνεται όμορφα, είναι δροσερό και καλοζυγισμένο χωρίς γωνίες. Το ζωηρό ροδάκινο συνυπάρχει με τη γλυκιά βανίλια και τις λεπτές νότες κανέλας που έρχονται σταδιακά να ολοκληρώσουν το γευστικό παζλ.
  • Finish/ Τελείωμα: Μεσαίας διάρκειας με τη φρουτένια γλύκα να κολλάει στο λαιμό σου από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Υπάρχουν κάποιες υπόνοιες σταφίδας και σοκολάτας γάλακτος αλλά αυτό  που κυριαρχεί είναι το φρούτο.

Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα πλούσιο, σχεδόν πληθωρικό blend, με άφθονο φρούτο. H μύτη του είναι αναμφίβολα το δυνατό του σημείο και είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι του είδους θα το λατρέψουν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία Diageo, τo Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal, είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελλάδα, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 310 ευρώ (700 ml με 43,8 % αλκοόλ κατ’ όγκο).

..........Share the passion